Nietypowy przepis na zapiekankę inspirowaną hamburgerem. Cała jej unikalność polega na tym, że na górze znajdują się świeże, własnoręcznie robione bułeczki.
Zapiekanka hamburgerowa
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 ostrej papryczki chilli
- 2 ogórki kiszone
- 300 ml passaty pomidorowej
- po 1 łyżeczce oregano, bazylii, papryki ostrej, papryki słodkiej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek
- 200 g sera żółtego (takiego który dobrze się topi, u mnie cheddar)
- Pieprz
- Sól
- Bułeczki:
- 300 g mąki pszennej
- około 180 ml ciepłej wody (ale NIE gorącej!)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 żółtko do posmarowania
- sezam do posypania
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 ostrej papryczki chilli
- 2 ogórki kiszone
- 300 ml passaty pomidorowej
- po 1 łyżeczce oregano, bazylii, papryki ostrej, papryki słodkiej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek
- 200 g sera żółtego (takiego który dobrze się topi, u mnie cheddar)
- Pieprz
- Sól
- Bułeczki:
- 300 g mąki pszennej
- około 180 ml ciepłej wody (ale NIE gorącej!)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 żółtko do posmarowania
- sezam do posypania

Etapy przygotowania
Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy połowę wody, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę wody, olej i nasz zaczyn. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy dłońmi na stolnicy przez około 10 minut. Jeśli bardzo klei nam się do rąk podsypcie blat większą ilością mąki. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość, wiec w zależności od temperatury pomieszczenia może to zająć od 1h do 1h 30 minut.
W czasie kiedy ciasto na bułeczki rośnie zajmujemy się mięsem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas, po tym czasie dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec jeśli nasze mięso jest zbyt rzadkie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno wykładamy całe mięso i posypujemy je startym na tarce o dużych oczkach serem. Z ciasta formujemy około 12 kulek (w zależności o wielkości naczynia kulek musi być więcej lub mniej) układamy je na górze naszej zapiekanki w niewielkich podstępach, smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut, do momentu zrumienienia bułeczek. Smacznego ;)

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4849

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 411
Ostatnio komentowane przepisy
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4849

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 411



Składniki
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 ostrej papryczki chilli
- 2 ogórki kiszone
- 300 ml passaty pomidorowej
- po 1 łyżeczce oregano, bazylii, papryki ostrej, papryki słodkiej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek
- 200 g sera żółtego (takiego który dobrze się topi, u mnie cheddar)
- Pieprz
- Sól
- Bułeczki:
- 300 g mąki pszennej
- około 180 ml ciepłej wody (ale NIE gorącej!)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 żółtko do posmarowania
- sezam do posypania
Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy połowę wody, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę wody, olej i nasz zaczyn. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy dłońmi na stolnicy przez około 10 minut. Jeśli bardzo klei nam się do rąk podsypcie blat większą ilością mąki. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość, wiec w zależności od temperatury pomieszczenia może to zająć od 1h do 1h 30 minut.
W czasie kiedy ciasto na bułeczki rośnie zajmujemy się mięsem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas, po tym czasie dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec jeśli nasze mięso jest zbyt rzadkie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno wykładamy całe mięso i posypujemy je startym na tarce o dużych oczkach serem. Z ciasta formujemy około 12 kulek (w zależności o wielkości naczynia kulek musi być więcej lub mniej) układamy je na górze naszej zapiekanki w niewielkich podstępach, smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut, do momentu zrumienienia bułeczek. Smacznego ;)