Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka hamburgerowa

Zapiekanka hamburgerowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 5148

Dodano:

Odsłon: 5516

Nietypowy przepis na zapiekankę inspirowaną hamburgerem. Cała jej unikalność polega na tym, że na górze znajdują się świeże, własnoręcznie robione bułeczki.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki chilli
  • 2 ogórki kiszone
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • po 1 łyżeczce oregano, bazylii, papryki ostrej, papryki słodkiej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek
  • 200 g sera żółtego (takiego który dobrze się topi, u mnie cheddar)
  • Pieprz
  • Sól
  • Bułeczki:
  • 300 g mąki pszennej
  • około 180 ml ciepłej wody (ale NIE gorącej!)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko do posmarowania
  • sezam do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka hamburgerowa

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy połowę wody, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę wody, olej i nasz zaczyn. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy dłońmi na stolnicy przez około 10 minut. Jeśli bardzo klei nam się do rąk podsypcie blat większą ilością mąki. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość, wiec w zależności od temperatury pomieszczenia może to zająć od 1h do 1h 30 minut.

  2. W czasie kiedy ciasto na bułeczki rośnie zajmujemy się mięsem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas, po tym czasie dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec jeśli nasze mięso jest zbyt rzadkie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno wykładamy całe mięso i posypujemy je startym na tarce o dużych oczkach serem. Z ciasta formujemy około 12 kulek (w zależności o wielkości naczynia kulek musi być więcej lub mniej) układamy je na górze naszej zapiekanki w niewielkich podstępach, smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut, do momentu zrumienienia bułeczek.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń