Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowy przepis na zapiekankę inspirowaną hamburgerem. Cała jej unikalność polega na tym, że na górze znajdują się świeże, własnoręcznie robione bułeczki.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2091
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1217
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2342
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2091
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1217
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2342
Składniki
Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy połowę wody, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę wody, olej i nasz zaczyn. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy dłońmi na stolnicy przez około 10 minut. Jeśli bardzo klei nam się do rąk podsypcie blat większą ilością mąki. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość, wiec w zależności od temperatury pomieszczenia może to zająć od 1h do 1h 30 minut.
W czasie kiedy ciasto na bułeczki rośnie zajmujemy się mięsem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas, po tym czasie dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec jeśli nasze mięso jest zbyt rzadkie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno wykładamy całe mięso i posypujemy je startym na tarce o dużych oczkach serem. Z ciasta formujemy około 12 kulek (w zależności o wielkości naczynia kulek musi być więcej lub mniej) układamy je na górze naszej zapiekanki w niewielkich podstępach, smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut, do momentu zrumienienia bułeczek. Smacznego ;)