Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka porowo ryżowa

Zapiekanka porowo ryżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1300

Dodano:

Odsłon: 829

Zapiekanka prosta, z ryżem i porem w roli głównej. Bardzo mi smakowała, bo jest lekka i smaczna. Zrobiłam jej za mało bo znikła błyskawicznie.

Składniki

  • 2 woreczki ryżu parboiled z dzikim
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 pora duża biała część
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 100 g śmietany ukwaszonej
  • 5 pomidorów suszonych
  • 3 łyżki oliwy z zalewy od pomidorów
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona
  • przyprawa do kurczaka
  • masło klarowane
  • natka pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka kroję na plastry 1 cm, posypuje solą pieprzem, papryką, przyprawą do kurczaka i odstawiam na godzinę. Ryż gotuję według instrukcji opakowania.

  2. Por kroje w krążki i przesmażam na maśle klarowanym , podczas smażenia wlewam odrobinę wody i duszę, doprawiam solą, na końcu dodaję śmietanę, pieprz.


    Por myję i kroję w krążki. Przesmażam na maśle klarowanym dolewam odrobinę wody i duszę na wolnym ogniu. Jak pora będzie miękka dodaję śmietanę ukwaszoną, kremówkę, doprawiam solą, pieprzem.

  3. W naczyniu do zapiekania układam ryż, na nim pierś z kurczaka, por, pomidory suszone pokrojone.

  4. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 30 minut. Przed podaniem polewam zapiekankę oliwą od pomidorów suszonych, posypuję natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 stycznia 2018 Ale pyszności, szkoda że nic już nie zostało, chlip, chlip ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń