Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie na ciepło? Czemu nie! Śledź z ziemniakami i porem tworzy doskonałą całość, którą dopełniają chrupiące pistacje i Camembert. Warto spróbować!
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 56
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 56
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Śledzie płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy szklanką mleka i odstawiamy na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Po namoczeniu osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paseczki 1cm. Por myjemy i kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy por i smażymy minutę. Oprószamy solą i pieprzem, wlewamy wino i gotujemy do czasu, aż wino odparuje. Zdejmujemy z palnika. Pistacje siekamy. Przygotowujemy 2 małe naczynia żaroodporne. Ziemniaki kroimy w plastry, układamy na dnie foremek. Na ziemniakach rozkładamy podsmażony por, posypujemy pistacjami. Następnie układamy warstwę śledzi. Śmietankę mieszamy z jajkiem i żółtkiem, mieszamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy po równo do naczyń z zapiekanką. Z sera odcinamy całą skórkę (najlepiej mokrym nożem), ser kroimy w paseczki i układamy na wierzchu potrawy. Danie zapiekamy w 190 stopniach około 20-25 minut, potem na kilka minut włączamy w piekarniku funkcję grilla, by ser się zrumienił. SMACZNEGO!