Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie na ciepło? Czemu nie! Śledź z ziemniakami i porem tworzy doskonałą całość, którą dopełniają chrupiące pistacje i Camembert. Warto spróbować!
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 610
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 89
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2742
Polecam.
Odsłon: 493
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 728
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 610
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 89
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2742
Polecam.
Odsłon: 493
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 728
Składniki
Śledzie płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy szklanką mleka i odstawiamy na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Po namoczeniu osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paseczki 1cm. Por myjemy i kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy por i smażymy minutę. Oprószamy solą i pieprzem, wlewamy wino i gotujemy do czasu, aż wino odparuje. Zdejmujemy z palnika. Pistacje siekamy. Przygotowujemy 2 małe naczynia żaroodporne. Ziemniaki kroimy w plastry, układamy na dnie foremek. Na ziemniakach rozkładamy podsmażony por, posypujemy pistacjami. Następnie układamy warstwę śledzi. Śmietankę mieszamy z jajkiem i żółtkiem, mieszamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy po równo do naczyń z zapiekanką. Z sera odcinamy całą skórkę (najlepiej mokrym nożem), ser kroimy w paseczki i układamy na wierzchu potrawy. Danie zapiekamy w 190 stopniach około 20-25 minut, potem na kilka minut włączamy w piekarniku funkcję grilla, by ser się zrumienił. SMACZNEGO!