Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka warzywna na kruchym spodzie to wyjątkowo pyszny pomysł na obiad.
wymiary formy: 22 cm
Rolada składająca się z biszkoptu, bitej śmietany oraz brzoskwiń. Idealna dla...
Odsłon: 413
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 1314
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 112
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11127
Rolada składająca się z biszkoptu, bitej śmietany oraz brzoskwiń. Idealna dla...
Odsłon: 413
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 1314
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 112
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11127
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
Masło posiekaj ostrym nożem na bardzo małe kawałki. Dodaj je do mąki i wymieszaj, a następnie rozetrzyj w palcach lub za pomocą robota kuchennego do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Wlej 4 łyżki wody i wymieszaj całość łyżką. Dodawaj dalej po jednej łyżce do momentu, aż ciasto zacznie się zlepiać i formować. Jeśli przestanie się kruszyć pod palcami, przestań dolewać wodę – masa jest już gotowa.
Wyłóż ciasto na blat podsypany niewielką ilością mąki i kilka razy je zagnieć, uważając, by nie przepracować masy.
Uformuj z ciasta kulę i owiń ją w folię spożywczą. Wstaw ją do lodówki na ok. 30 minut, a następnie rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 30 cm.
Wyłóż placek do formy na tartę o średnicy 22 cm, dokładnie wylepiając też brzegi. Nadmiar odetnij ostrym nożem.
Na cieście połóż papier do pieczenia, by przykrywał cały spód. Wypełnij blachę odważnikami – np. suchą fasolą. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut. Wyjmij i usuń papier do pieczenia. Widelcem wykonaj nakłucia w kilkunastu miejscach.
Przygotuj nadzienie. Marchewki obierz i pokój w niewielkie słupki. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, a cebulę drobno posiekaj.
Wszystkie warzywa umieść w misce. Wlej oliwę i posyp całość solą, pieprzem i rozmarynem. Wymieszaj wszystko, by dokładnie pokryło się tłuszczem.
Warzywa rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 25 minut. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia.
W misce rozbełtaj mleko i jajka. Dodaj połowę sera cheddar oraz upieczone wcześniej warzywa. Całość wymieszaj, a następnie wylej na podpieczony wcześniej spód. Posyp wierzch pozostałym serem.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 190 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut, do suchego patyczka.
Zapiekankę warzywną wyjmij z pieca i odstaw na ok. 15 minut. Następnie wyjmij ją z formy i podawaj na ciepło.