Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z batatów

Zapiekanka z batatów

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 3567

Dodano:

Odsłon: 2771

Przepyszna, sycąca, bezmięsna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Dla mnie jako danie główne, dla innych jako dodatek do obiadu.

Składniki

  • 6 średniej wielkości słodkich ziemniaków
  • 2 cebulki
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka
  • świeże zioła: oregano, tymianek, może być pietruszka
  • mleko 1/ 8 szklanki
  • śmietana 1/ 8 szklanki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka z batatów

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Obierz słodkie ziemniaki i pokrój w cieniutkie plastry, cebulę również pokrój w plastry, czosnek posiekaj.

  2. Plasterki ziemniaków ustaw w naczyniu ( jak na zdjęciu). Plasterki cebuli włóż pomiędzy ziemniaki, najlepiej tak, żeby nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia cebula szybko się przypala. Posiekany czosnek włóż w wolne miejsca pomiędzy plasterkami ziemniaków.

  3. Posmaruj masłem, najlepiej pędzelkiem, polej oliwą. W kubeczku wymieszaj widelcem mleko i śmietanę, polej po ziemniakach. Posyp świeżymi ziołami i przyprawami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni godzinę lub do momentu gdy skórka będzie przyrumieniona. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 09 stycznia 2018 Podoba mi się Twój przepis. Lubię bezmięsne dania. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 stycznia 2018 Uwielbiam bataty!Dla mnie również taka zapiekanka może być daniem głównym:)Pycha! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń