Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z cukinią zachwyci zwolenników szybkich, prostych dań, które sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Zapiekankę możesz podać samodzielnie lub jako dodatek do dania mięsnego lub ulubionej sałatki z sezonowych warzyw. Jeśli chcesz, by zapiekanka miała bardziej charakterny smak, dodaj białą część małego pora pokrojonego w cienkie plasterki. Cukinia ma w sobie dużo wody, ale możesz sprawić, by zapiekanka nie wyszła wodnista. Po pokrojeniu cukinii posól ją z obu stron i ułóż na grubej warstwie ręczników papierowych. Sposób ten spowoduje, że zapiekanka będzie zwarta i apetycznie zaprezentuje się na talerzu.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2891
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2891
Składniki
Umyj cukinie i pokrój w cienkie plasterki. Jeśli używasz młodej cukinii lub chcesz, by zapiekanka była bardziej chrupiąca, nie obieraj warzyw ze skórki. Obsyp cukinię solą i pozwól, aby puściła sok. Następnie rozgrzej patelnię z dwiema łyżkami tłuszczu i smaż cukinię z obu strona na złoty kolor.
W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i rozmieszaj, by nie było grudek. Nie przerywając mieszania wlewaj ciepłe mleko małym strumieniem. Zdejmij z ognia, gdy beszamel zacznie gęstnieć. Dodaj zmiażdżony czosnek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do jeszcze gorącego sosu wlej roztrzepane jajka (szybko wymieszaj, by białko się nie ścięło) i połowę porcji tartego sera. Sos powinien mieć wyraźny smak.
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Na spód naczynia do pieczenia wyłóż odrobiną sosu beszamelowego i rozsmaruj. Ułóż warstwę plasterków cukinii i przykryj porcją beszamelu. Powtórz kroki do pełnego wykorzystania cukinii. Górę zapiekanki powinien stanowić sos beszamelowy, a wierzch wysyp tartym serem. Jeśli preferujesz bardziej chrupiące wykończenie zapiekanki, dodaj do sera łyżkę bułki tartej. Piecz zapiekankę przez około 30 minut lub do momentu, gdy powierzchnia się zarumieni. Po upieczeniu odstaw zapiekankę na kilka minut przed jej pokrojeniem i podaniem.