Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kaszy gryczanej. Wykorzystanie jej w zapiekance to świetny pomysł na lekki obiad lub lunch do pracy. Podany przepis można dowolnie modyfikować dodając warzywa, pieczarki bądź mięso.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 310
Królowa grilla :)
Odsłon: 97
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 75
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 310
Królowa grilla :)
Odsłon: 97
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 75
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Odmierzamy szklankę wody (ok. 250 ml), przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pół łyżeczki soli. Przesypujemy kaszę gryczaną i gotujemy do momentu wyparowania wody.
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i ostawiamy na 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Cebulę obieramy, i kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy ją na patelnię i smażymy na złoty kolor.
Odciskamy nadmiar wody z cukinii. Starą cukinię przekładamy na patelnię, dodajemy zioła i przyprawy.
Do kaszy gryczanej dodajemy podsmażoną cukinię z cebulą, surowe jajko oraz ser feta pokrojony w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Naczynia żaroodporne o pojemności 250 ml smarujemy masłem. Przekładamy do nich kaszę gryczaną z pozostałymi składnikami. Na górze zapiekanki układamy połówki pomidorków koktajlowych.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.