Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kaszy gryczanej. Wykorzystanie jej w zapiekance to świetny pomysł na lekki obiad lub lunch do pracy. Podany przepis można dowolnie modyfikować dodając warzywa, pieczarki bądź mięso.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 41
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 84
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11898
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 206
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 41
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 84
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11898
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 206
Składniki
Odmierzamy szklankę wody (ok. 250 ml), przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pół łyżeczki soli. Przesypujemy kaszę gryczaną i gotujemy do momentu wyparowania wody.
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i ostawiamy na 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Cebulę obieramy, i kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy ją na patelnię i smażymy na złoty kolor.
Odciskamy nadmiar wody z cukinii. Starą cukinię przekładamy na patelnię, dodajemy zioła i przyprawy.
Do kaszy gryczanej dodajemy podsmażoną cukinię z cebulą, surowe jajko oraz ser feta pokrojony w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Naczynia żaroodporne o pojemności 250 ml smarujemy masłem. Przekładamy do nich kaszę gryczaną z pozostałymi składnikami. Na górze zapiekanki układamy połówki pomidorków koktajlowych.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.