Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ryżem to doskonała propozycja na obiad lub lekką kolację. Danie możesz zjeść samodzielnie lub jako dodatek do pieczonej ryby lub grillowanego kurczaka. Aby zapiekanka wyglądała estetycznie, pozwól potrawie ostygnąć po wyjęciu z piekarnika i dopiero po ok. 10-15 minutach wykrój równe kwadraty. Danie nie będzie się rozpadać i pięknie zaprezentuje się na talerzu.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 142
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4186
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 176
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 142
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4186
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 176
Składniki
Ryż opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Następnie odcedź na sicie i przełóż do miski. Na patelni rozgrzej oliwę, a po chwili wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażaj chwilę, aż zaczną być błyszczące. Następnie dodaj mąkę i smaż mieszając od czasu do czasu, aż powstanie rodzaj zasmażki. Na patelnię wlej wino i mieszaj, aby nie powstały grudki. Wlej wodę lub mleko i gotuj (mieszając), aż sos zacznie gęstnieć. Ugotowany i przestudzony ryż dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dodaj tarty parmezan i dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż ryż do przygotowanego sosu i ponownie wymieszaj. Przełóż do wysmarowanej masłem brytfanki lub naczynia żaroodpornego (25 × 30), wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 10 minut.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim obraną i drobno posiekaną cebulę, a gdy ta stanie się błyszcząca, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili szpinak. Dodaj sól i ewentualnie szczyptę gałki muszkatołowej. Przesmażaj, aż szpinak będzie gotowy (ok.10 minut), po czym odstaw.
W misce ubij jajka, dodaj mąkę i tarty parmezan, po czym wymieszaj z podsmażonym szpinakiem i 2 startymi na tarce jarzynowej cukiniami. Dokładnie wymieszaj masę. Dodaj starty na tarce jarzynowej żółty ser, dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą mielonych nasion kolendry. Jeszcze raz wymieszaj masę. Po czym wyłóż połowę masy na podpieczoną warstwę ryżu, ułóż połowę porcji pomidorków koktajlowych i przykryj pozostałą masą. Na wierzch ułóż resztę pomidorków oraz pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Wstaw zapiekankę do pieca na kolejne 30-40 minut i piecz w 180°C.
Po wyjęciu zapiekanki z ryżem z piekarnika odczekaj ok. 10 minut, po czym wykrawaj kawałki dania na talerze. Zapiekankę możesz posypać orzeszkami piniowymi dla podkręcenia smaku. Potrawa świetnie smakuje także na zimno. Sprawdzi się jako zamiennik kanapek do szkoły lub pracy.