Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpinak, zdrowy smaczny i odżywczy. Do tego kruche ciasto, szynka pomidor i ..................................... spróbujcie sami. Łatwe dość szybkie zachwyci nawet przeciwników zielonych liści ( mój mąż jak nigdy sięgnął po ten przysmak).
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Mąkę przesiać, wymieszać z solą proszkiem do pieczenia, dodać starte na drobnej tarce masło, wyrobić ciasto wlewając stopniowo mleko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 15-20 min do lodówki. W międzyczasie posiekać drobno cebulę i podsmażam na niewielkiej ilości masła. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaje do cebuli. Gdy cebula będzie złocista wrzucamy posiekany, bądź mrożony szpinak. Wszystko mieszamy dusimy aż odparuje nadmiar wody. Formę do tarty wylepiamy wcześniej schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 15 min. Szynkę kroimy w paski, bądź kostkę, pomidora w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na podpieczony spód wykładamy szpinak, następnie posypujemy pokrojoną szynką, układamy plasterki pomidorów i wszystko posypujemy obficie startym serem. Pieczemy całość ok. 15-20 min w temp. 180C aż ser się rozpuści i zrumieni. Najlepiej smakuje na ciepło, aczkolwiek na zimno też jest pyszne.