Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami to idealny wybór dla tych, którzy szukają sycącego i rozgrzewającego dania, idealnego na chłodne dni. Chociaż jej przygotowanie wymaga trochę wysiłku, warto zrobić więcej, aby cieszyć się nią również kolejnego dnia lub zamrozić na później. Gdy nadejdzie czas podania, wystarczy tylko odgrzać zapiekankę w piekarniku, by znów móc delektować się jej smakiem.
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 318
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 253
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 177
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 745
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 318
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 253
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 177
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 745
Składniki
W garnku z grubym dnem wlej olej lub oliwę, a gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć pokrojone w kostkę mięso i smaż, aż się zarumieni. Następnie zmniejsz ogień, dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Smaż, aż stanie się miękka i przezroczysta. Po chwili dodaj drobno posiekany czosnek oraz oczyszczone i pokrojone w paski grzyby. Podsmażaj całość, aż płyn z grzybów odparuje. Dodaj sól, chili, tymianek oraz pieprz, a na koniec zalej wodą. Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywą i pozwól, by mięso z dodatkami delikatnie gotowało się na wolnym ogniu. Po ok. 45 minutach całość powinna być gotowa. Przelej karkówkę z grzybami przez sito i odstaw wywar do ostygnięcia (na 10-15 minut). Zawartość sita równomiernie rozłóż w naczyniu żaroodpornym (33 x 23 cm) wysmarowanym masłem.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, po czym ostudź, obierz i pokrój w cienkie paski. Ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym na podsmażonym mięsie i grzybach.
Przygotuj sos. Jajka wbij do miski i lekko ubij. Do jajek dodaj jogurt i mąkę, po czym dopraw solą i czarnym pieprzem. Następnie wlej odrobinę przestudzonego wywaru z gotowanego mięsa i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Na koniec dolej resztę bulionu. Przygotowanym sosem zalej zapiekankę. Przykryj pokrywę naczynia i wstaw potrawę do pieca nagrzanego do 180°C. Piecz przez 35-40 minut, a po tym czasie posyp zapiekankę startym serem i ponownie wstaw do pieca na 5-10 minut.
Gotową zapiekankę ziemniaczaną z grzybami wyjmij z piekarnika. Odstaw na 10 minut do przestygnięcia, po czym wykrawaj i przekładaj na talerze. Zapiekanka jest najlepsza zaraz po przygotowaniu, choć odgrzana drugiego dnia też nie traci swoich walorów smakowych i estetycznych.