Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem łączy w sobie dwa najbardziej popularne w Polsce produkty obiadowe. Razem smakują wybornie, połączone delikatnym sosem śmietanowo-jajecznym. Dodatek wyrazistego rozmarynu jeszcze bardziej podkręca smak całego dania.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2244
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10326
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2012
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2244
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10326
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2012
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Ostudź i pokrój w plasterki. Pierś z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj ją wszystkimi przeznaczonymi do tego przyprawami. Usmaż mięso, najlepiej na patelni grillowej, z każdej strony – do zezłocenia. Zdejmij i ostudź. Pokrój pierś w cienkie paseczki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dole umieść warstwami plasterki ziemniaków. Na to połóż kurczaka.
W osobnej miseczce przygotuj sos. Jajka dobrze rozbełtaj. Dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Wszystko wymieszaj i tak przygotowanym sosem zalej ziemniaki i mięso.
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim równomiernie danie. Posyp szczyptą rozmarynu.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Zapiekankę piecz przez ok. 30 minut pod przykryciem, a następnie przez 10 minut bez przykrycia, do zezłocenia sera.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem najlepiej smakuje na ciepło. Podawaj ją udekorowaną gałązkami rozmarynu.