Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem łączy w sobie dwa najbardziej popularne w Polsce produkty obiadowe. Razem smakują wybornie, połączone delikatnym sosem śmietanowo-jajecznym. Dodatek wyrazistego rozmarynu jeszcze bardziej podkręca smak całego dania.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 339
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2761
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 899
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1653
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14450
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 339
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2761
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 899
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1653
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14450
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Ostudź i pokrój w plasterki. Pierś z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj ją wszystkimi przeznaczonymi do tego przyprawami. Usmaż mięso, najlepiej na patelni grillowej, z każdej strony – do zezłocenia. Zdejmij i ostudź. Pokrój pierś w cienkie paseczki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dole umieść warstwami plasterki ziemniaków. Na to połóż kurczaka.
W osobnej miseczce przygotuj sos. Jajka dobrze rozbełtaj. Dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Wszystko wymieszaj i tak przygotowanym sosem zalej ziemniaki i mięso.
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim równomiernie danie. Posyp szczyptą rozmarynu.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Zapiekankę piecz przez ok. 30 minut pod przykryciem, a następnie przez 10 minut bez przykrycia, do zezłocenia sera.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem najlepiej smakuje na ciepło. Podawaj ją udekorowaną gałązkami rozmarynu.