Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2328 Ocena: 51776
Dodano: 16.05.2018
Odsłon: 6899
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm. Mieszamy z olejem, papryką, solą i pieprzem.
Mięso mielimy na średnich oczkach.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły się.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos ma być ostatnim składnikiem zapiekanki.
Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

pelen_brzuszek 17 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Taka zapiekanka już od dawna za mną chodzi, z takim przepisem czas najwyższy zrobić :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewa_G 17 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię takie zapiekanki:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Fram 16 maja 2018Zgłoś do usunięcia
spox, wjeżdża na najbliższy rodzinny obiad ;-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 16 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie, musi być pyszna ;-))) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 16 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz