Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z mięsem mielonym to świetny przepis na smaczny i sycący obiad. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3890
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 635
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3851
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 418
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3890
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 635
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3851
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 418
Składniki
Sos beszamelowy: • 4 łyżki masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami mleko • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową
Zapiekanka: • Ziemniaki oraz dynię obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicy) • Pokrojona dynię oraz ziemniaki umieszczamy w osobnych misach, do każdej dodajemy dwie łyżki oleju oraz sól, mieszamy • Cebulę kroimy w drobną kostkę • Mięso mielone podsmażamy razem z cebulką przez kilka minut, doprawiamy ulubionymi przyprawami • Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków następnie połowę dyni, mięso mielone z cebulką i polewamy połową sosu beszamelowego • Następnie nakładamy pozostałą ilość ziemniaków i dyni, z wierzchu układamy plasterki sera żółtego • Tak przegotowaną zapiekankę polewamy pozostałą częścią sosu beszamelowego • Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut