Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z mięsem mielonym to świetny przepis na smaczny i sycący obiad. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2721
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1247
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 715
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 67
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2721
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1247
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 715
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 67
Składniki
Sos beszamelowy: • 4 łyżki masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami mleko • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową
Zapiekanka: • Ziemniaki oraz dynię obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicy) • Pokrojona dynię oraz ziemniaki umieszczamy w osobnych misach, do każdej dodajemy dwie łyżki oleju oraz sól, mieszamy • Cebulę kroimy w drobną kostkę • Mięso mielone podsmażamy razem z cebulką przez kilka minut, doprawiamy ulubionymi przyprawami • Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków następnie połowę dyni, mięso mielone z cebulką i polewamy połową sosu beszamelowego • Następnie nakładamy pozostałą ilość ziemniaków i dyni, z wierzchu układamy plasterki sera żółtego • Tak przegotowaną zapiekankę polewamy pozostałą częścią sosu beszamelowego • Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut