Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z mięsem mielonym to świetny przepis na smaczny i sycący obiad. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 907
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4543
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1161
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 520
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 907
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4543
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1161
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 520
Składniki
Sos beszamelowy: • 4 łyżki masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami mleko • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową
Zapiekanka: • Ziemniaki oraz dynię obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicy) • Pokrojona dynię oraz ziemniaki umieszczamy w osobnych misach, do każdej dodajemy dwie łyżki oleju oraz sól, mieszamy • Cebulę kroimy w drobną kostkę • Mięso mielone podsmażamy razem z cebulką przez kilka minut, doprawiamy ulubionymi przyprawami • Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków następnie połowę dyni, mięso mielone z cebulką i polewamy połową sosu beszamelowego • Następnie nakładamy pozostałą ilość ziemniaków i dyni, z wierzchu układamy plasterki sera żółtego • Tak przegotowaną zapiekankę polewamy pozostałą częścią sosu beszamelowego • Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut