Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-08-2025
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczku. Czy może być lepsze połączenie? ;)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 955
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 955
Składniki
Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie przestudzone obrać i pokroić w plastry.
Kurki opłukać, osuszyć.
Boczek pokroić w kostkę. Na zimną patelnię nałożyć boczek. w razie potrzeby dodać niewielką ilość oleju i smażyć boczek na chrupko. Zdjąć z patelni.
Na tłuszczu po boczku podsmażyć kurki ok 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, wymieszać. Zdjąć z patelni.
Na patelni rozgrzać ponownie troszkę oleju i podsmażyć pokrojone w plastry ziemniaki na rumiano. Dodać boczek i kurki i wymieszać, ciągle nieco podsmażając. Zapiekankę podawać z sosem.
sos: Szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić. W misce wymieszać ze sobą jogurt, śmietanę, szczypiorek oraz sól i pieprz. Smacznego! :)