Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4353

Dodano:

Odsłon: 3643

Dzisiaj również bardzo szybka propozycja. Zwłaszcza jeśli zostało nam co nie co z poprzedniego dnia. Ostatnio po rodzinnej uroczystości zostało mi sporo ziemniaków i gotowanych warzyw. Dlatego następnego dnia na obiad zaserwowałam pożywną zapiekankę. Jest to idealny pomysł na wykorzystanie tego co mamy w lodówce. Zapraszam! :)

Składniki

  • Ziemniaki 5-6 szt.
  • Ulubione warzywa mrożone (ja używałam mini marchewki, brokuł i kalafior i groszek) ok. 200 g.
  • Śmietanka słodka ok. 150 ml.
  • Jajka 2 szt.
  • Żółty ser ok. 100 g.
  • Masło 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • Papryka słodka 1łyżeczka
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek 1 pęczek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli nie mamy ziemniaków i warzyw z poprzedniego dnia, to należy wcześniej je ugotować z solą i pieprzem.

    Przygotować sos. Jajka roztrzepać ze śmietanką, dodać starty ser żółty, doprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, paprykę słodką i ostrą. Wszystko dokładnie wymieszać.

    Ziemniaki pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Połowę ziemniaków wyłożyć na dno naczynia, następnie dodać warzywa, a na wierzch drugą połowę ziemniaków. Całość zalać przygotowanym sosem.

    Zapiekać w piekarniku w temp. 180-160 stopni przez ok. 20.

  2. Zapiekać w piekarniku w temp. 180-160 stopni przez ok. 20.

  3. Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem.

  4. Smacznego :)

  5. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fram 11 lutego biorę do testu, wygląda bardzo smakowicie ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 08 lutego Bardzo lubię zapiekanki, a Twoja wygląda bardzo ciekawie. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 06 lutego Świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Pyszna zapiekanka:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 06 lutego Pyszna! faktycznie jak ma sie wczesniej ugotowane warzywa to jest moment,
A jakie muzsa byc kremowe po zapiekaniu w smietanie!
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 lutego To lubię, pyszne warzywa i ten świetny sos z roztopionym serem :) Mniam, pycha :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń