Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany gyros - mini zapiekanki gyros

Zapiekany gyros - mini zapiekanki gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9166

Dodano:

Odsłon: 11521

Mini zapiekanki gyros w porcji na raz. :-) Jadamy je na obiad, ale na zimno też okazały się na smaczne, więc jeśli macie kilka naczyń żaroodpornych, możecie postawić je na imprezowym stole. Oprócz tego, że ładnie się prezentują są też smaczne, bo kto z nas nie lubi gyrosa? Poniższy przepis jest na 4 małe naczynia.

Składniki

  • 500g filetów z kurczaka
  • 1 woreczek ryżu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 150g żółtego sera
  • 1/4 szklanki keczupu
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • przyprawa kebab-gyros, sól, pieprz
  • olej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Keczup i jogurt grecki mieszamy ze sobą robiąc sos. Filety posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanej patelni.

  2. W naczyniach układamy kolejno: ryż, warstwa sosu, papryka, ogórek, kukurydza, warstwa sosu, kurczak, ser.

  3. Gyros zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń