Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany kurczak z warzywami i krakersami

Zapiekany kurczak z warzywami i krakersami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10180

Dodano:

Odsłon: 1824

sycąca, pyszna zapiekanka, pyszny choć dosyć kaloryczny obiad. jesienią czy zimą czasami można sobie na nią pozwolic :-)

Składniki

  • filet z kurczaka ok. 50 dag
  • mieszanka mrożonych warzyw (u mnie kalafior, cukinia, marchewka) ok. 45 dag
  • cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka 1,5 łyżki
  • masło 1,5 łyżki
  • mleko 1,5 szkl.
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra
  • ser żółty 15 dag
  • krakersy ok. 6-7 dag
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka pokroić w dosyc drobną kostkę. Cebule i czosnek pokroic w kostke i przesmażyć na oleju. Dodać mięso, przyprawić i usmażyć. Warzywa gotować w osolonej wodzie ok. 4-5 min. odcedzić.
    Przygotowac sos: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszac i smażyć przez 1 min. na małym ogniu. Stopniowo wlewać mleko, mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotowac kilka minut mieszając, aż sos się zagęści. Do sosu dodać starty na grubych oczkach ser i wymieszać. Mięso połączyć z połową sosu, z drugą połową połączyć warzywa. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, na to warzywa. Piec bez przykrycia ok. 25 - 30 min. w temp. 180 stopni.Po ok. 13-15 min. zapiekankę posypać grubo pokruszonymi krakersami i wstawic ponownie do piekarnika.
    Przepis zaczerpnięty z Mirabelkowego blogu

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń