Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cóż to była za uczta na tym talerzu. M, M, M! Sanah i ten sklepik na żet, to by pozazdrościli takiej uczty. Pomysł na ten "dań" powstał w mojej głowie kilka dni temu, ale jakoś nie było okazji go zrealizować. Dzisiaj tak mi się błogo kucharzyło, pierogi same się lepiły, a sosik przyjemnie bulgotał w rytm nowej płytki Dżastina T. Normalnie na lajcie było. Owy dish polecam ja, Arek Gie
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1060
Polecam.
Odsłon: 1017
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 882
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1060
Polecam.
Odsłon: 1017
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 882
Składniki
Mięso myjemy, przekładamy do rękawa pieczeniowego. Dodajemy sos BBQ , dokładnie obtaczamy i marynujemy przez całą noc. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 90 minut. Pierogi: Groszek z marchewką osączamy z zalewy, mieszamy z Krzanem Ślonskim. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody. Sos: Bulion zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiając solą i pieprzem. Żeberka podajemy z pierogami i sosem grzybowym. Opcjonalnie z podsmażonymi na maśle pieczarkami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.