Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które zasmakuje każdemu, kto lubi dobrze zjeść. Mięso jest mięciutkie, a w połączeniu z doskonale doprawioną kapustą i pieczonymi ziemniaczkami – po prostu wyborne :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16856
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 322
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23930
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16856
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 322
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23930
Składniki
Żeberka (mocno mięsne) kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy żeberka. Cebulę i posiekany czosnek kroimy w półplasterki i szklimy na tym samym maśle co żeberka. Dodajemy posiekany czosnek.
Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, a następnie każdy kawałek na plasterki. Kapustę kiszoną przelewamy zimną wodą i odciskamy.
Na dno garnka (w moim wykonaniu był to szybkowar) układamy warstwami: połowę kiszonej kapusty, posypujemy solą, cukrem, kminkiem i pieprzem (dość sporo - smak jest mocno wyrazisty). Wrzucamy 2 liście laurowe i 2 ziarnka jałowca. Następnie wykładamy połowę jabłek, żeberek i cebuli. Kolejna warstwa: kapusta, przyprawy, jabłka, żeberka cebula, 2 liście laurowe i 2 ziarnka jałowca. Całość zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości - w szybkowarze 30-40 min, w normalnym garnku 80 min.
Doskonale smakują z ziemniakami pieczonymi w piekarniku. Obrane ziemniaki kroimy w cząstki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , posypujemy ziołami, papryką, solą i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach 20-30 min.