Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żebroczka - wiślańska zapiekanka to tradycyjne danie pochodzące z rejonów Śląska Cieszyńskiego i Podhala. To bardzo ciekawa baba ziemniaczana, ale z dodatkiem ryżu i wytopionych skwarek. W przeciwieństwie do innych przepisów, tę potrawę wyróżniają ziemniaki zaparzane w mleku, dzięki którym zyskuje wyjątkowy smak.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15538
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 344
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2826
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15538
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 344
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2826
Składniki
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Mięso pokrój na bardzo drobne kawałki i włóż na patelnię bez dodatku tłuszczu. Wytop tłuszcz, do uzyskania skwarek. Na tym samym tłuszczu podsmaż czosnek i cebulę do lekkiego zezłocenia.
Ryż ugotuj do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Odsącz je z nadmiaru wody, a następnie zalej wrzącym mlekiem i zostaw na kilka minut.
W misce połącz ze sobą ziemniaki, ryż, cebulę z czosnkiem i wytopione mięso. Dopraw masę wszystkimi przyprawami.
Przełóż masę do dużego naczynia żaroodpornego, dociskając ją do krawędzi i brzegów. Na wierzchu możesz położyć pokrojonego pomidora, ale nie jest to konieczne.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza. Zapiekankę piecz przez ok. 2 godziny, do momentu aż pojawi się chrupiąca skórka. Żebroczka – wiślańska zapiekanka to danie, które należy podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu lub na drugi, a nawet na trzeci dzień, po podgrzaniu.