Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żebroczka - wiślańska zapiekanka to tradycyjne danie pochodzące z rejonów Śląska Cieszyńskiego i Podhala. To bardzo ciekawa baba ziemniaczana, ale z dodatkiem ryżu i wytopionych skwarek. W przeciwieństwie do innych przepisów, tę potrawę wyróżniają ziemniaki zaparzane w mleku, dzięki którym zyskuje wyjątkowy smak.
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 260
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 962
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1673
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25224
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 260
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 962
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1673
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25224
Składniki
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Mięso pokrój na bardzo drobne kawałki i włóż na patelnię bez dodatku tłuszczu. Wytop tłuszcz, do uzyskania skwarek. Na tym samym tłuszczu podsmaż czosnek i cebulę do lekkiego zezłocenia.
Ryż ugotuj do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Odsącz je z nadmiaru wody, a następnie zalej wrzącym mlekiem i zostaw na kilka minut.
W misce połącz ze sobą ziemniaki, ryż, cebulę z czosnkiem i wytopione mięso. Dopraw masę wszystkimi przyprawami.
Przełóż masę do dużego naczynia żaroodpornego, dociskając ją do krawędzi i brzegów. Na wierzchu możesz położyć pokrojonego pomidora, ale nie jest to konieczne.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza. Zapiekankę piecz przez ok. 2 godziny, do momentu aż pojawi się chrupiąca skórka. Żebroczka – wiślańska zapiekanka to danie, które należy podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu lub na drugi, a nawet na trzeci dzień, po podgrzaniu.