Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 866
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 866
Składniki
Wybieram ładny kawałek wołowiny w sklepie i proszę o zmielenie (nie kupuję w plastikowych paczkach). Mięso podduszam na beztłuszczowej głębokiej patelni (lub rondelku) rozgniatając zmielone kawałki. Zostawiam na małym ogniu pod przykryciem na 15 - 20 minut.
W tym czasie gotuję makaron z tapioką (ryżowy). Od momentu wrzucenia na wrzątek 10-12 minut.
Kiedy makaron jest już gotowy, przelewam go przez durszlak i przepłukuję ciepłą przegotowaną wodą. Odstawiam na bok i przykrywam, żeby nie ostygł, bo kolejne 5 minut robię sos.
Mięso zalewam sosem bolońskim, mieszam i podgrzewam do pożądanej temperatury - jakieś 5 minut.
Nakładam na talerze makaron i polewam sosem z mięsem. Posypuję natką, kiełkami lub rzeżuchą. Gotowe! Palce lizać :))
Aneks Zapomniałam o soli lub innych przyprawach? -nieee ,,, :)) sól bardzo ograniczam, a i tak już jest razem z przyprawami w sosie ::) Przepis ns fit sos boloński - gotowe danie na przechowanie" jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-fit-sos-bolonski-gotowe-danie-na-przechowanie,126110,domowapiwniczka.html