Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do przygotowania, sycące, pyszne ziemniaki zapiekane pod pierzynką z żółtego sera. Idealnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1276
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1711
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 98
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 504
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1276
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1711
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 98
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 504
Składniki
Ziemniaki obrać, pokroić na połówki, ściąć ich zaokrąglone części (aby łatwiej było na nich ułożyć plasterki sera), opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Ser żółty pokroić w cieńsze plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, następnie ułożyć w nim ziemniaki. Pomiędzy ziemniakami ułożyć kawałki masła (ilość zależy od tego jak bardzo maślany smak mają mieć). Całość szczodrze doprawić solą do smaku, po czym na każdym ziemniaku ułożyć po kilka plasterków żółtego sera. Na ser ułożyć jeszcze po kawałku masła.
Tak przygotowane ziemniaki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż do uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia sera.
Gotowe, sycące, serowo-maślane ziemniaczki można podawać jako danie główne lub dodatek do ulubionych potraw mięsnych. Smacznego!