Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do przygotowania, sycące, pyszne ziemniaki zapiekane pod pierzynką z żółtego sera. Idealnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1383
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1283
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 305
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1383
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1283
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 305
Składniki
Ziemniaki obrać, pokroić na połówki, ściąć ich zaokrąglone części (aby łatwiej było na nich ułożyć plasterki sera), opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Ser żółty pokroić w cieńsze plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, następnie ułożyć w nim ziemniaki. Pomiędzy ziemniakami ułożyć kawałki masła (ilość zależy od tego jak bardzo maślany smak mają mieć). Całość szczodrze doprawić solą do smaku, po czym na każdym ziemniaku ułożyć po kilka plasterków żółtego sera. Na ser ułożyć jeszcze po kawałku masła.
Tak przygotowane ziemniaki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż do uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia sera.
Gotowe, sycące, serowo-maślane ziemniaczki można podawać jako danie główne lub dodatek do ulubionych potraw mięsnych. Smacznego!