Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do przygotowania, sycące, pyszne ziemniaki zapiekane pod pierzynką z żółtego sera. Idealnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 19946
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8847
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 689
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8423
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 19946
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8847
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 689
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8423
Składniki
Ziemniaki obrać, pokroić na połówki, ściąć ich zaokrąglone części (aby łatwiej było na nich ułożyć plasterki sera), opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Ser żółty pokroić w cieńsze plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, następnie ułożyć w nim ziemniaki. Pomiędzy ziemniakami ułożyć kawałki masła (ilość zależy od tego jak bardzo maślany smak mają mieć). Całość szczodrze doprawić solą do smaku, po czym na każdym ziemniaku ułożyć po kilka plasterków żółtego sera. Na ser ułożyć jeszcze po kawałku masła.
Tak przygotowane ziemniaki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż do uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia sera.
Gotowe, sycące, serowo-maślane ziemniaczki można podawać jako danie główne lub dodatek do ulubionych potraw mięsnych. Smacznego!