Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do przygotowania, sycące, pyszne ziemniaki zapiekane pod pierzynką z żółtego sera. Idealnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2497
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5479
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2231
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 960
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2497
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5479
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2231
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 960
Składniki
Ziemniaki obrać, pokroić na połówki, ściąć ich zaokrąglone części (aby łatwiej było na nich ułożyć plasterki sera), opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Ser żółty pokroić w cieńsze plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, następnie ułożyć w nim ziemniaki. Pomiędzy ziemniakami ułożyć kawałki masła (ilość zależy od tego jak bardzo maślany smak mają mieć). Całość szczodrze doprawić solą do smaku, po czym na każdym ziemniaku ułożyć po kilka plasterków żółtego sera. Na ser ułożyć jeszcze po kawałku masła.
Tak przygotowane ziemniaki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż do uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia sera.
Gotowe, sycące, serowo-maślane ziemniaczki można podawać jako danie główne lub dodatek do ulubionych potraw mięsnych. Smacznego!