Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do przygotowania, sycące, pyszne ziemniaki zapiekane pod pierzynką z żółtego sera. Idealnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11919
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16322
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5220
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11919
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16322
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5220
Składniki
Ziemniaki obrać, pokroić na połówki, ściąć ich zaokrąglone części (aby łatwiej było na nich ułożyć plasterki sera), opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Ser żółty pokroić w cieńsze plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, następnie ułożyć w nim ziemniaki. Pomiędzy ziemniakami ułożyć kawałki masła (ilość zależy od tego jak bardzo maślany smak mają mieć). Całość szczodrze doprawić solą do smaku, po czym na każdym ziemniaku ułożyć po kilka plasterków żółtego sera. Na ser ułożyć jeszcze po kawałku masła.
Tak przygotowane ziemniaki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż do uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia sera.
Gotowe, sycące, serowo-maślane ziemniaczki można podawać jako danie główne lub dodatek do ulubionych potraw mięsnych. Smacznego!