Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Moje dzisiejsze wołowe z dodatkami w takimi jak boczek wędzony, ogórek, cebula, pieczarki, to daje razem smaczny i kaloryczny obiad ale co tam, idealnie nadaje się na niedzielny rodzinny obiad, a także uroczysty i odświętny. Ja je dzisiaj podałam klasycznie z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą wg propozycji męża Ślązaka. Jestem Rzeszowianką, więc często podaje je także z ziemniakami tłuczonymi i buraczkami.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 302
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3652
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 302
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3652
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Składniki
Zrazy przygotowanie to czas około 90-100 minut: Pieczarki oczyszczamy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Mięso myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na 10 porcji. Każdą porcję dokładnie rozbijamy tłuczkiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Kilka ugotowanych pieczarek kroimy w plasterki, resztę kroimy w ćwiartki (przeznaczone będą do sosu). Ogórka również kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Mięso smarujemy musztardą, kładziemy po kilka plasterków ogórka, pieczarek, cebuli, a na wierzchu po pół plastra wędzonego boczku. Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki oprószamy lub obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle, aby się jak to Ślązacy mówią zbrunociły. Podlewamy całość wrzącą wodą (ok. 1/2 litra) i dusimy do miękkości mięsa, jeśli woda za szybko odparowała uzupełniamy wodą. Do mięsa dodajemy także pokrojone w ćwiartki pieczarki(możemy też zapiekać je w brytfance w piekarniku, ja zrobiłam to na patelni). Dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy zrezygnować ze śmietany i podać roladki w ich własnym pieczeniowym sosie, a zamiast pieczarek dodać podsmażoną cebulkę.