Do góry

Dania główne Przepis na:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 102

Dodano:

Odsłon: 91

Grzyby suszone są wspaniałym skarbem już po sezonie i ja takie wykorzystałam do swojej zupy

Składniki

  • * 1 mała kość schabowa- dobrej jakości kość ma widoczne mięso * Pół woreczka kaszy jęczmiennej * 4 średnie ziemniaki * Śmietank
  • * Pół korzenia pietruszki * Plaster selera * Pół cebuli z łupiną * Garść suszonych grzybów * Pieprz , sól * Kostka rosołowa warz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa grzybowa

Przygotowanie

  1. Jak robimy:

    Kość schabową obgotowujemy około 20 minut - czas podany od chwili zagotowania wody.Następnie kość wyjmuję , wodę wylewam , kość płuczę , garnek myję. Nalewam nową wodę , wkładam kość i gotuję.Dodać liście laurowe , pieprz ziarnisty , ziele angielskie i kostkę rosołową . Oraz wszystkie oczyszczone warzywa. Cebulę dodaje z łupinką.
    Gotuje około 30 minut. Następnie dodaję pół woreczka kaszy jęczmiennej . Gotuję około 15 minut i następnie dodaję obrane , umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przygotowane posiekane na kawałki, ale nie zbyt drobne kawałki grzyby . Gotuję do miękkości ziemniaków . Kasza na pewno będzie już dobra , kiedy ziemniaki będą miękkie .
    Na koniec doprawiam całość solą , pieprzem mielonym . Śmietankę można dodać do garnka lub każdy może sobie dolać do talerza wedle upodobania .
    Kość schabową wyjmuje i studzę a następnie oddzielam mięso od kości i dodaje je do zupy .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń