Do góry

Desery Przepis na:

Ambasador

Ambasador

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49362

Dodano:

Odsłon: 11327

Dla mnie tort smakowo idealny. W sumie prosty w wykonaniu, choć trzeba mieć trochę czasu, aby go zrobić.

Składniki

  • cukier puder 25 dkg
  • żółtka 6 szt
  • mąka ziemniaczana 10 dkg
  • mleko 2 szkl
  • masło 1/2 kg
  • biszkopty (okrągłe) ok. 15 szt
  • bakalie: płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie
  • gorzka czekolada 5 dkg
  • wódka 1 kieliszek
  • kakao 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ambasador

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i szklankę mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować i gorące wlać ostrożnie do masy, ponownie wymieszać. Całość podgrzewać na wolnym ogniu, gotować tak około godziny (u mnie na ogół 40 minut), ciągle mieszając. Masę pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na gładka masę, stopniowo dodawać zimny krem, następnie alkohol.
    Do gotowej masy dodać pokrojone orzechy włoskie (namoczone w gorącej wodzie), wymieszać. Całość podzielić na połowę. Do jednej części dodać łyżkę kakao, połamaną na kawałeczki gorzką czekoladę i płatki migdałów. Do drugiej części wsypać, namoczone wcześniej w gorącej wodzie, rodzynki.

  2. Na spodzie tortownicy ułożyć jedną lub dwie warstwy biszkoptów. Na nich rozsmarować jasny krem, następnie ciemny. Całość udekorować np. płatkami migdałów.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń