Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe babeczki z podstawowych składników. Mięciutkie i pyszne. Podaj jako mały deser po śniadaniu, do pracy lub szkoły. Idealne na imprezę lub grilla. Do dzieła!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4328
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3608
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30268
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4328
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3608
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30268
Składniki
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem w misce. Mleko i olej wlewamy do garnuszka i podgrzewamy na średnim palniku. Od czasu do czasu mieszając. Gdy mleko będzie gorące i połączy się z olejem. Odstaw by trochę ostygło i dodaj do suchych składników. Mieszaj rózgą kuchenną aż się dobrze połączą.
Część masy dodaj do połowy szklanki, wsyp do niej 6 łyżeczek ciemnego kakao (ja używam ciemnego kakao Magnetic) dodaj trochę mleka i wymieszaj. Zaś do miski z jasnym ciastem wsyp cukier wanilinowy i wymieszaj. Do foremek na babeczki/muffinki nakładamy jasną masę. Na wierzch wyłożyć jedną łyżeczkę (lub mniej) ciemniej masy. Twórz wzory/łatki/plamki.
Za pomocą patyczka polecam pociągnąć ciemne plamki by zrobić śliczne wzorki.
Zawsze zostaje mi dość ciemniej masy by zrobić jedną kakaową a na wierzch polać jasną masą. Jedna wychodzi odwrotnie kolorowa niż pozostałe. Do nagrzanego piekarnika z funkcją termoobiegu i nagrzanego do 180°C wstaw nasze łaciatki na około 20 minut. Warto sprawdzić czy są już gotowe wkładając patyczek do środka babeczki, gdy jest suchy możesz już je wyciągnąć.
Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Smacznego! Życzy M-Mama