Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe babeczki z podstawowych składników. Mięciutkie i pyszne. Podaj jako mały deser po śniadaniu, do pracy lub szkoły. Idealne na imprezę lub grilla. Z podanych proporcji wyszło mi 22 sztuki. Do dzieła!
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 672
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1393
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25790
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 672
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1393
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25790
Składniki
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem w misce. Mleko i olej wlewamy do garnuszka i podgrzewamy na średnim palniku. Od czasu do czasu mieszając. Gdy mleko będzie gorące i połączy się z olejem. Odstaw by trochę ostygło i dodaj do suchych składników. Mieszaj rózgą kuchenną aż się dobrze połączą.
Część masy dodaj do połowy szklanki, wsyp do niej 6 łyżeczek ciemnego kakao (ja używam ciemnego kakao Magnetic) dodaj trochę mleka i wymieszaj. Zaś do miski z jasnym ciastem wsyp cukier wanilinowy i wymieszaj. Do foremek na babeczki/muffinki nakładamy jasną masę. Na wierzch wyłożyć jedną łyżeczkę (lub mniej) ciemniej masy. Twórz wzory/łatki/plamki.
Za pomocą patyczka polecam pociągnąć ciemne plamki by zrobić śliczne wzorki.
Zawsze zostaje mi dość ciemniej masy by zrobić jedną kakaową a na wierzch polać jasną masą. Jedna wychodzi odwrotnie kolorowa niż pozostałe. Do nagrzanego piekarnika z funkcją termoobiegu i nagrzanego do 180°C wstaw nasze łaciatki na około 20 minut. Warto sprawdzić czy są już gotowe wkładając patyczek do środka babeczki, gdy jest suchy możesz już je wyciągnąć.
Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Smacznego! Życzy M-Mama