Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki biedroneczki

Babeczki biedroneczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 185

Dodano:

Odsłon: 626

Pyszne wiosenne babeczki z czekoladą

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka mleka
  • pół kostki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 100g gorzkiej czekolady do babeczek + 50g gorzkiej czekolady do przygotowania biedronek
  • truskawki
  • śmietanka 30%
  • serek mascarpone
  • Biała czekolada
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, cukier z wanilią), następnie dodajemy składniki mokre (masło, mleko i jajka). Całość dokładnie mieszamy.

  2. Czekoladę siekamy nożem na dowolnej wielkości kawałki (polecam niezbyt drobno, wtedy po upieczeniu jej smak rozpływa się w ustach). Tak przygotowaną wsypujemy do wymieszanych wcześniej składników.

  3. Całość delikatnie mieszamy. Nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (do 2/3 ich wysokości). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

  4. Śmietankę ubijamy.

  5. Do serka dodajemy roztopioną białą czekoladę (ostygniętą) i łączymy z bitą śmietaną.

  6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

  7. Truskawki ozdabiamy tak aby przypominały biedronki.

  8. Na upieczone i ostygnięte babeczki szprycujemy krem i układamy biedronki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń