Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z kremem z mlecznej czekolady

Babeczki z kremem z mlecznej czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4929

Dodano:

Odsłon: 4061

Dziś będzie na słodko :D Babeczki z kremem z mlecznej czekolady to świetna propozycja na urodziny, czy inne przyjęcie nie tylko dla dzieci. Ja upiekłam je z myślą o dorosłych i znikła w mgnieniu oka ;)

Składniki

  • 360 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g groszków czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
  • Krem:
  • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 200 g mlecznej czekolady (u mnie milka)
  • utrwalacz do śmietany (można pominąć)
  • Dodatkowo: ulubiona czekolada, wafelek do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babeczki z kremem z mlecznej czekolady

Przygotowanie

  1. Na początku czekoladę łamiemy na kostki, wrzucamy do 250 ml śmietany i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści. Pamiętajcie jednak, żeby nie dopuścić do zagotowania śmietany. Tak przygotowany krem przykrywamy i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia, najlepiej na całą noc.

  2. Babeczki rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy do niego zimne mleko, mieszamy i czekamy aż płyn się wystudzi. Później do zimnego dodajemy jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Do ciasta przesiewamy mąkę, następnie dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy, a pod koniec dodajemy groszki czekoladowe/posiekaną czekoladę.

  3. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je w 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180° (z termoobiegiem) około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy z formy i studzimy.

  4. Kiedy babeczki są już wystudzone możemy kończyć krem. W misce ubijamy resztę śmietanki (250 ml). Kiedy jest lekko ubita (ale jeszcze nie na sztywno) dodajemy serek mascarpone i wszystko chwilę mieszamy na gładki krem. Następnie wyciągamy z lodówki śmietanę z czekoladą i ucieramy aż zgęstnieje, pod koniec dodając utrwalacz do śmietany. Krem czekoladowy dodajemy do śmietanki z mascarpone i mieszamy chwilę delikatnie tylko do połączenia składników.

  5. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy go na babeczki. Na koniec dekorujemy je kawałkami czekolady lub batonika czekoladowego.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń