Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś będzie na słodko :D Babeczki z kremem z mlecznej czekolady to świetna propozycja na urodziny, czy inne przyjęcie nie tylko dla dzieci. Ja upiekłam je z myślą o dorosłych i znikła w mgnieniu oka ;)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Na początku czekoladę łamiemy na kostki, wrzucamy do 250 ml śmietany i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści. Pamiętajcie jednak, żeby nie dopuścić do zagotowania śmietany. Tak przygotowany krem przykrywamy i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Babeczki rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy do niego zimne mleko, mieszamy i czekamy aż płyn się wystudzi. Później do zimnego dodajemy jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Do ciasta przesiewamy mąkę, następnie dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy, a pod koniec dodajemy groszki czekoladowe/posiekaną czekoladę.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je w 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180° (z termoobiegiem) około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy z formy i studzimy.
Kiedy babeczki są już wystudzone możemy kończyć krem. W misce ubijamy resztę śmietanki (250 ml). Kiedy jest lekko ubita (ale jeszcze nie na sztywno) dodajemy serek mascarpone i wszystko chwilę mieszamy na gładki krem. Następnie wyciągamy z lodówki śmietanę z czekoladą i ucieramy aż zgęstnieje, pod koniec dodając utrwalacz do śmietany. Krem czekoladowy dodajemy do śmietanki z mascarpone i mieszamy chwilę delikatnie tylko do połączenia składników.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy go na babeczki. Na koniec dekorujemy je kawałkami czekolady lub batonika czekoladowego. Smacznego ;)