Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te babeczki były wynikiem przypadku, a okazały się smakową rewelacją! Kruche ciasto z masłem orzechowym, prażonymi jabłkami z aronią i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Formy na babeczki / tartaletki, papier do pieczenia
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2358
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3370
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1420
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2157
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2358
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3370
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1420
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2157
Składniki
Zimne masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i jogurt. Zagniatamy do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie zabieramy się za pieczenie babeczek. Bierzemy foremki na babeczki/tartaletki. Lepiej sprawdzą się większe foremki - ja mam takie o średnicy 10cm. Odrywamy kawałek ciasta i dokładnie wykładamy ciastem dno i boki. Arkusz papieru do pieczenia kroimy na kwadraty trochę większe niż foremki. Każdą foremkę z ciastem przykrywamy papierem, lekko dociskamy całość i dociążamy fasolą lub gotowymi obciążnikami. Dzięki temu tartaletki będą miały piękny kształt. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i papier do pieczenia. Dopiekamy jeszcze 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Łączymy prażone jabłka, aronię i cynamon. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia. Kruche babeczki smarujemy masłem orzechowym. Na każdą nakładamy porcję owoców i płatki migdałowe. Babeczki są najlepsze następnego dnia.