Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te babeczki były wynikiem przypadku, a okazały się smakową rewelacją! Kruche ciasto z masłem orzechowym, prażonymi jabłkami z aronią i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Formy na babeczki / tartaletki, papier do pieczenia
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 224
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1337
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8868
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 224
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1337
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8868
Składniki
Zimne masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i jogurt. Zagniatamy do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie zabieramy się za pieczenie babeczek. Bierzemy foremki na babeczki/tartaletki. Lepiej sprawdzą się większe foremki - ja mam takie o średnicy 10cm. Odrywamy kawałek ciasta i dokładnie wykładamy ciastem dno i boki. Arkusz papieru do pieczenia kroimy na kwadraty trochę większe niż foremki. Każdą foremkę z ciastem przykrywamy papierem, lekko dociskamy całość i dociążamy fasolą lub gotowymi obciążnikami. Dzięki temu tartaletki będą miały piękny kształt. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i papier do pieczenia. Dopiekamy jeszcze 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Łączymy prażone jabłka, aronię i cynamon. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia. Kruche babeczki smarujemy masłem orzechowym. Na każdą nakładamy porcję owoców i płatki migdałowe. Babeczki są najlepsze następnego dnia.