Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1754
Dodano: 27.09.2012
Odsłon: 30766
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Piecyk należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. Na początek do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy. Gdy powstanie dość puszysta i jednolita masa dodajemy mąkę zwykłą i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.
Następnie do ciasta dodajemy nutkę aromatu cytrynowego w postaci soku z cytryny i skórki cytrynowej. Na koniec wlewamy roztopione i przestudzone masło. Kolejny raz mieszamy całość.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko mąką, którą następnie wkładamy do nagrzanego piecyka. Babka musi posiedzieć w nim ok. 50-55 minut.
Gdy babka się już upiecze, odstawiamy ją do ostudzenia. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego! ;)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

BM87 30 września 2012Zgłoś do usunięcia
Dzięki. Staram się gotować/ piec bazując na naturalnych składnikach. Nie sztuką jest zrobić ciasto czy potrawę z torebki, ale przygotować coś od podstaw, krok po kroku i aby to coś rzeczywiście potem smakowało. :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Kocie 28 września 2012Zgłoś do usunięcia
Co za pychota. I same naturalne składniki!1 Kto głosował? | Odpowiedz

iz214 27 września 2012Zgłoś do usunięcia
pyszne!1 Kto głosował? | Odpowiedz