Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1777

Dodano:

Odsłon: 32493

Aromatyczna babka, wprost idealna do kawy, mleka czy herbaty. :)

Składniki

  • masło, 1 kostka
  • cukier, 1 szklanka
  • jajka, 4 sztuki
  • cukier waniliowy, 0,5 opakowania
  • mąka zwykła, 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana, 0,5 szklanki
  • sok z połowy cytryny, 0,5 sztuki
  • skórka cytrynowa
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka cytrynowa

Przygotowanie

  1. Piecyk należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. Na początek do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy. Gdy powstanie dość puszysta i jednolita masa dodajemy mąkę zwykłą i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.

  2. Następnie do ciasta dodajemy nutkę aromatu cytrynowego w postaci soku z cytryny i skórki cytrynowej. Na koniec wlewamy roztopione i przestudzone masło. Kolejny raz mieszamy całość.

  3. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko mąką, którą następnie wkładamy do nagrzanego piecyka. Babka musi posiedzieć w nim ok. 50-55 minut.

  4. Gdy babka się już upiecze, odstawiamy ją do ostudzenia. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

  5. Smacznego! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 30 września 2012 Dzięki. Staram się gotować/ piec bazując na naturalnych składnikach. Nie sztuką jest zrobić ciasto czy potrawę z torebki, ale przygotować coś od podstaw, krok po kroku i aby to coś rzeczywiście potem smakowało. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocie 28 września 2012 Co za pychota. I same naturalne składniki!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń