Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka kokosowo czekoladowa, z nutą alkoholu i polewą czekoladową to bardzo smaczne połączenie smaków. Wyglądem przypomina babkę marmurkową ale smakuje zupełnie inaczej, idealna dla wielbicieli batoników Bunty.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52037
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 126
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52037
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 126
Składniki
Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę. Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać, do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać oraz alkohol. Foremkę wysmarować tłuszczem, przelać połowę ciasta kokosowego na nie przełożyć ciasto czekoladowe a na czekoladowe pozostałe ciasto kokosowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu zostawić na 15 minut w formie, następnie ostudzić i polać polewą czekoladową. Polewą polać wystudzoną babkę. Smacznego.