Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszną babkę makową z suchego maku, jest prosta i bardzo smaczna, serdecznie polecam :-)
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 307
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 835
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 60
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 65
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 307
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 835
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 60
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 65
Składniki
1. Do misy miksera wrzucamy 5 żółtek (białka do osobnej miski), dodajemy 200 g cukru i miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy 200 g miękkiego masła i dalej miksujemy na średnich obrotach. 2. Następnie stopniowo dosypujemy 1 szklankę mąki pszennej i dalej miksujemy. Następnie do 1/4 szklanki mąki dodajemy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy i dosypujemy do miksującego się ciasta. 3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. 4. Do miksującego się ciasta dosypujemy stopniowo 200 g suchego maku i dalej miksujemy. Następnie dodajemy olejek migdałowy i jeszcze chwilkę miksujemy. 5. Ubitą pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. 6. Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. 7. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka. 8. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia. Następnie wystudzone przekładamy na paterę i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :-)