Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2668
Dodano: 02.05.2020
Odsłon: 1877
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
1. Do misy miksera wrzucamy 5 żółtek (białka do osobnej miski), dodajemy 200 g cukru i miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy 200 g miękkiego masła i dalej miksujemy na średnich obrotach.
2. Następnie stopniowo dosypujemy 1 szklankę mąki pszennej i dalej miksujemy. Następnie do 1/4 szklanki mąki dodajemy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy i dosypujemy do miksującego się ciasta.
3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
4. Do miksującego się ciasta dosypujemy stopniowo 200 g suchego maku i dalej miksujemy. Następnie dodajemy olejek migdałowy i jeszcze chwilkę miksujemy.
5. Ubitą pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
6. Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
7. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka.
8. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia. Następnie wystudzone przekładamy na paterę i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)