Do góry

Desery Przepis na:

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1317

Dodano:

Odsłon: 5287

Wilgotna babka o cudownym zapachu i smaku świeżych pomarańczy

Składniki

  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 200g margaryny (musi mieć temperaturę pokojową)
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • nie pełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli (do białek)
  • lukier:
  • kilka łyżeczek soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 5 łyżeczek cukru pudru
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby składniki połączyły się. Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić.

  2. Lukier: do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Ostudzoną babkę polukrować lukrem pomarańczowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 02 kwietnia 2015 Mam pytanie: czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić mąką kukurydzianą lub z tapioki? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 29 marca 2015 Pyszna, delikatna i aromatyczna babeczka :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń