Do góry

Desery Przepis na:

Babka twarogowa

Babka twarogowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 97

Dodano:

Odsłon: 233

Pyszna , wilgotna , podzielna .

Składniki

  • * 300 g twarogu * 250 g margaryny * 400 g mąki pszennej * 200 g cukru * 5 jajek
  • * Szczypta soli * Pół cytryny * Kieliszek spirytusu , wódki lub nalewki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * Bułka tarta do wysypania formy * Kawałeczek margaryny do wysmarowania blaszki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babka twarogowa

Przygotowanie

  1. Przed rozpoczęciem robienia ciasta należy jajka, twaróg i margarynę wyjąc z lodówki aby składniki miały mniej więcej tę samą temperaturę .

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę . Następnie dodajemy twaróg . Miksujemy do czasu połączenia się składników.Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie jajek . Następnie dodajemy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Z połówki cytryny wyciskamy sok .Sprawdzić , żeby nie było pestek.Sok wlewamy do masy a za pomocą tarki ścieramy skórkę , którą również dodajemy do masy.Dodajemy również kieliszek nalewki .Najlepiej cytrynowej lub pigwówki . Całość miksujemy do połączenia składników.Masa jest dość gęsta .Tak przygotowane ciasto przekłądamy do przygotowanej foremki . Pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut , po czym zmiejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Kiedy ciasto uzyska kolor złocisty , lekko brązowy , ja przykrywam górę ciasta folią aluminiową .Robię to po to by babka w środku mogła się dopiec a wierzch się nie spiekł.Zanim wyjmę , sprawdzam jakość babki w środku długim patyczkiem od szaszłyków. Po wyjęciu z piekarnika polewam lukrem cytrynowym .
    UWAGA ! W trakcie miksowania masa często ulega zwarzeniu .Należy dalej kontynuować robienie ciasta .

    Przepis na lukier :

    https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/lukier-cytrynowy.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń