Do góry

Desery Przepis na:

Babka ucierana z chałwą

Przepis dnia 2015-08-28
Babka ucierana z chałwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1352

Dodano:

Odsłon: 9876

Za chałwą w jej oryginalnej postaci niezbyt przepadam, więc postanowiłam zaeksperymentować i wykorzystać ją w cieście. Zaintrygował mnie przepis panimagoga z http://smakiogrodu.blogspot.com Postanowiłam ten patent wypróbować.

Składniki

  • 180g margaryny
  • 2 szkl. mąki (300g)
  • 1 szkl. cukru (200g)
  • 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g chałwy - u mnie chałwa mieszana waniliowo-kakaowa
  • szczypta soli - do ubijania piany z białek
  • masło - do natłuszczenia foremek
  • kasza manna - do obsypania foremek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki są na 2 małe keksówki o wymiarach LxWxH 20x10x6 cm.

    Ciasto banalnie proste w przygotowaniu, a jakie zaskakujące w smaku!

  2. Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu.

    Mnie co prawda zawsze brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem po prostu do momentu, gdy cukier się mniej więcej rozetrze z margaryną i całość zmieni kolor na bardziej kremowy.

    Chałwę rozdrobnić palcami, dodać do utartej masy i zmiksować. Żółtka oddzielić od białek i dodawać do masy na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.

    Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - dla zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą.

  3. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się.

    Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 170C piekarniku - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń