Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka, wilgotna i delikatna babka z dodatkiem serka mascarpone. Do upieczenia babki użyłam jaj kaczych. Zawierają one więcej tłuszczu i białka niż jaja kurze, dzięki czemu stanowią świetną bazę do ciast.
Forma do babki
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 126
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 567
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 126
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 567
Składniki
Jaja i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami mascarpone, mleko, sok z limonki, następnie rozpuszczone masło, a na końcu mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę. Cały czas miksujemy na małych obrotach lub mieszamy trzepaczką. Formę do babki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy równomiernie ciasto. Pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu, studzimy ciasto.
Gdy ciasto będzie już miało temperaturę pokojową, przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy po trochę sok z limonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier powinien być gęsty i powoli spływać z łyżki. Ciasto polewamy lukrem i ewentualnie dekorujemy cukrowymi ozdobami.