Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajaderka to świetny (i smakowity!) sposób, by nie marnować jedzenia, a konkretnie – nadmiaru słodkości, które pozostały po świętach, chrzcinach lub innej imprezie. Lekko podsuszone ciasta – albo takie, których jedzenie zwyczajnie znudziło ci się po kilku dniach – dostaną „nowe życie”, jeśli połączysz je z odrobiną mleka i masła. „Doprawione” ulubionym dżemem i czekoladą mogą śmiało konkurować ze świeżymi wypiekami!
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5248
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34475
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2137
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113799
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5248
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34475
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2137
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113799
Składniki
Zalej rodzynki rumem. Ostrym nożem posiekaj płatki migdałów na mniejsze kawałki. Rozgnieć herbatniki, np. wałkiem. Nie miel ich na pył (np. w malakserze) – rozdrobnij tak, by pozostały większe okruchy.
Rozkrusz do miski dowolne ciasta (z wyjątkiem „mokrych” – z kremem, galaretką, owocami…). Mogą to być podsuszone resztki babki piaskowej, makowca, drożdżówek. Znakomicie nada się także zakalec!
Czekoladę rozpuść wraz z masłem w gorącym mleku. Dodaj dżem i wymieszaj. Połącz uzyskaną masę z pokruszonymi ciastami, namoczonymi w rumie rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać także trochę miodu. Wymieszaj wszystkie składniki w jednolitą całość. Następnie dodawaj stopniowo herbatniki – do uzyskania masy o gęstej konsystencji – takiej, by można uformować z niej zwarte kulki.
Uformuj kule wielkości piłeczek do ping-ponga (lub większych, jeśli wolisz). Obtocz je w wiórkach kokosowych. Gotowe bajaderki wstaw do lodówki na kilka godzin.