Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajaderka to świetny (i smakowity!) sposób, by nie marnować jedzenia, a konkretnie – nadmiaru słodkości, które pozostały po świętach, chrzcinach lub innej imprezie. Lekko podsuszone ciasta – albo takie, których jedzenie zwyczajnie znudziło ci się po kilku dniach – dostaną „nowe życie”, jeśli połączysz je z odrobiną mleka i masła. „Doprawione” ulubionym dżemem i czekoladą mogą śmiało konkurować ze świeżymi wypiekami!
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10364
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336711
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4191
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423351
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10364
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336711
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4191
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423351
Składniki
Zalej rodzynki rumem. Ostrym nożem posiekaj płatki migdałów na mniejsze kawałki. Rozgnieć herbatniki, np. wałkiem. Nie miel ich na pył (np. w malakserze) – rozdrobnij tak, by pozostały większe okruchy.
Rozkrusz do miski dowolne ciasta (z wyjątkiem „mokrych” – z kremem, galaretką, owocami…). Mogą to być podsuszone resztki babki piaskowej, makowca, drożdżówek. Znakomicie nada się także zakalec!
Czekoladę rozpuść wraz z masłem w gorącym mleku. Dodaj dżem i wymieszaj. Połącz uzyskaną masę z pokruszonymi ciastami, namoczonymi w rumie rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać także trochę miodu. Wymieszaj wszystkie składniki w jednolitą całość. Następnie dodawaj stopniowo herbatniki – do uzyskania masy o gęstej konsystencji – takiej, by można uformować z niej zwarte kulki.
Uformuj kule wielkości piłeczek do ping-ponga (lub większych, jeśli wolisz). Obtocz je w wiórkach kokosowych. Gotowe bajaderki wstaw do lodówki na kilka godzin.