Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajaderki to wilgotne, czekoladowe ciastka w kształcie kulki zrobione z resztek ciast. Jeśli zostanie Wam ciasto, którego nikt już nie je, wystarczy dołożyć kilka dodatków i zrobić bajaderki :) Muszą to być ciasta suche, bez kremów, galaretki i owoców. Moje bajaderki zrobiłam bez dodatku alkoholu, ale dobrze jest dodać 1-2 łyżki rumu, lub innego alkoholu. Z podanych składników zrobiłam 31 bajaderek.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2838
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2838
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3342
Składniki
Mleko wlać do rondelka, dodać masło i czekoladę połamaną na małe kawałki. Podgrzewać ciągle mieszając na małym Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, najlepiej ściągnąć z palnika i mieszać aż składniki się połączą. Jeśli trzeba, można jeszcze chwilę podgrzać. Tak przygotowaną masę czekoladową odstawić do przestudzenia.
Ciasto drobno pokruszyć i rozgnieść w palcach. Herbatniki również drobno pokruszyć i wymieszać razem w misce. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać powidła i wymieszać. Następnie masę przełożyć do miski z ciastem i herbatnikami. Wszystko razem wymieszać.
Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w pokruszonych płatkach migdałowych. Można też użyć pokruszonych orzechów, lub wiórek kokosowych. Bajaderki przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują schłodzone.