Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajaderki to wilgotne, czekoladowe ciastka w kształcie kulki zrobione z resztek ciast. Jeśli zostanie Wam ciasto, którego nikt już nie je, wystarczy dołożyć kilka dodatków i zrobić bajaderki :) Muszą to być ciasta suche, bez kremów, galaretki i owoców. Moje bajaderki zrobiłam bez dodatku alkoholu, ale dobrze jest dodać 1-2 łyżki rumu, lub innego alkoholu. Z podanych składników zrobiłam 31 bajaderek.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19837
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6891
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242789
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19837
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6891
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242789
Składniki
Mleko wlać do rondelka, dodać masło i czekoladę połamaną na małe kawałki. Podgrzewać ciągle mieszając na małym Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, najlepiej ściągnąć z palnika i mieszać aż składniki się połączą. Jeśli trzeba, można jeszcze chwilę podgrzać. Tak przygotowaną masę czekoladową odstawić do przestudzenia.
Ciasto drobno pokruszyć i rozgnieść w palcach. Herbatniki również drobno pokruszyć i wymieszać razem w misce. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać powidła i wymieszać. Następnie masę przełożyć do miski z ciastem i herbatnikami. Wszystko razem wymieszać.
Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w pokruszonych płatkach migdałowych. Można też użyć pokruszonych orzechów, lub wiórek kokosowych. Bajaderki przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują schłodzone.