Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Bajaderki - słodki recykling rodem z PRL-u
  • Desery
  • Przepis na

Bajaderki - słodki recykling rodem z PRL-u

21.02.2025 Odsłon: 374
5.0 (1 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj przychodzę do Was ze sposobem na wykorzystanie niezbyt udanych biszkoptów lub ciast, które leżą już parę dni i zdążyły lekko podeschnąć. Tym razem przygotujemy bajaderki, czyli nic innego jak domowe czekoladowe ciastka z dodatkiem rumu i bakalii. Taki słodki recykling rodem z PRL!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

rondelek

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8529

> 60 min >60 min
12
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14207

do 60 min 60 min
28
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1185

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1403

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61124

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 943

do 15 min 15 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8529

> 60 min >60 min
12
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14207

do 60 min 60 min
28
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1185

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1403

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61124

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 943

do 15 min 15 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Bajaderki - słodki recykling rodem z PRL-u
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 500 g ciasta (skrawków ciasta, suchej babki, biszkoptów, herbatników)
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 30 g ciemnego kakao
  • 200 g kwaskowej konfitury (ja używam śliwkowej)
  • 100 g orzechów (np. włoskich, laskowych, pekanów, lub alternatywnie migdałów)
  • 50 ml rumu
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki (36%)
  • 100 – 150 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie bajaderek rozpocznij od namoczenia owoców. Do niewielkiej miski przełóż 100 g rodzynek sułtańskich i dodaj do nich 50 g suszonej żurawiny. Owoce zalej świeżo zagotowaną wodą i krótko przemieszaj, żeby rozbić ewentualne posklejane grudy. Odstaw je do namoczenia, pod przykryciem, na około 30 minut. Po upływie tego czasu przełóż owoce na drobne sitko i odstaw na kolejne 15 minut, do odsączenia z nadmiaru płynu.

2

W międzyczasie zajmuje się resztą składników. Rozkrusz 500 g ciasta do konsystencji w miarę drobnych okruchów. Jakiego ciasta użyć? Takiego jakie macie pod ręką. Sprawdzą się wszelkie zakalce, biszkopty, babki, ale też herbatniki czy suche ciastka. Ważne tylko, żeby były to rzeczy bez kremów. Twój wybór wpłynie na konsystencję gotowych ciastek – z herbatników wyjdą inne bajaderki niż, na przykład, z odciętej górki biszkoptu.

3

Do średniej wielkości rondelka wlej 60 ml mleka. Następnie dodaj do niego 50 g masła, taką samą ilość drobnego, białego cukru i 30 g ciemnego kakao. Zawartość naczynia podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Jeśli używacie bardzo słodkich ciast lub ciastek, możecie całkowicie pominąć cukier. Podobnie jest w przypadku kakao, jeśli używacie ciast czekoladowych.

4

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość na rozkruszone ciasto. Następnie dodaj 200 g kwaskowej konfitury, 100 g grubo pokrojonych orzechów, odsączone z wody rodzynki i żurawinę, oraz 50 g ciemnego rumu. Jeśli deser mają jeść dzieci, rum można zastąpić aromatem rumowym. Zawartość naczynia krótko wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w cieście i uzyskania konsystencji pozwalającej formowanie bajaderek. Jeśli masa zbyt rzadka, możesz ją zagęścić zmielonymi herbatnikami.

5

Po wymieszaniu wszystkich składników zacznij kształtować bajaderki. Ja to robię tak, że nabieram porcję masy przy pomocy niewielkiej łyżki do lodów, a następnie formuję ją dłońmi w kształt kulki. Łyżka do lodów pozwala nabierać w miarę równe porcje, ale równie dobrze możesz nabierać masę zwykłą łyżką lub skubać ją i odważać sobie równe porcje. Gotowe kulki ułóż na szerokim naczyniu z płaskim dnem i odstaw do lodówki na około 30 minut, do wstępnego zestalenia.

6

Po tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Do średniej wielkości miski przełóż 200 g ciemnej, 72 % czekolady i dodaj do niej 200 g śmietanki kremówki. Naczynie wstaw do mikrofali na około 60-80 sekund. Mniej więcej co 20 sekund wyjmij miseczkę z mikrofali, dokładnie wymieszaj jej zawartość, i ponownie wstaw na kolejne 20 sekund. Powtarzaj te kroki do uzyskania płynnej, jednolitej polewy czekoladowej. Polewę możesz też przygotować polewę w kąpieli wodnej, lub nawet całkowicie ją pominąć.

7

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji udekoruj bajaderki. Każdą schłodzoną kulkę dokładnie obtocz najpierw w polewie czekoladowej i pozbądź się nadmiaru. Następnie przełóż bajaderkę do naczynia z wiórkami kokosowymi i dokładnie pokryj całą powierzchnię. Dla ułatwienia sobie pracy możesz użyć widelców. Przez to, że polewa jest dosyć miękka, bajaderek nie da się od razu wziąć w dłonie, dlatego lepiej jest się czymś wspomóc. Gotowe bajaderki ułóż w jednej warstwie na szerokim naczyniu z płaskim dnem i odstaw do lodówki na około godzinę, do całkowitego zestalenia polewy.

8

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki