Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Bajaderki - słodki recykling rodem z PRL-u
  • Desery
  • Przepis na

Bajaderki - słodki recykling rodem z PRL-u

21.02.2025 Odsłon: 394
5.0 (1 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj przychodzę do Was ze sposobem na wykorzystanie niezbyt udanych biszkoptów lub ciast, które leżą już parę dni i zdążyły lekko podeschnąć. Tym razem przygotujemy bajaderki, czyli nic innego jak domowe czekoladowe ciastka z dodatkiem rumu i bakalii. Taki słodki recykling rodem z PRL!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

rondelek

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 625

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1020

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Najlepsze ciasto cynamonowe

Ciasta Najlepsze ciasto cynamonowe

Najlepsze, najprostsze i najszybsze do zrobienia ciasto cynamonowe. Wystarczy...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5201

do 30 min 30 min
10
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z polędwicy wieprzowej

Dania główne Roladki z polędwicy wieprzowej

Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 208

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort czekoladowo-orzechowy

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Torty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2738

> 60 min >60 min
45
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 21643

do 60 min 60 min
15
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 625

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1020

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Najlepsze ciasto cynamonowe

Ciasta Najlepsze ciasto cynamonowe

Najlepsze, najprostsze i najszybsze do zrobienia ciasto cynamonowe. Wystarczy...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5201

do 30 min 30 min
10
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z polędwicy wieprzowej

Dania główne Roladki z polędwicy wieprzowej

Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 208

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort czekoladowo-orzechowy

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Torty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2738

> 60 min >60 min
45
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 21643

do 60 min 60 min
15
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Bajaderki - słodki recykling rodem z PRL-u
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 500 g ciasta (skrawków ciasta, suchej babki, biszkoptów, herbatników)
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 30 g ciemnego kakao
  • 200 g kwaskowej konfitury (ja używam śliwkowej)
  • 100 g orzechów (np. włoskich, laskowych, pekanów, lub alternatywnie migdałów)
  • 50 ml rumu
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki (36%)
  • 100 – 150 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie bajaderek rozpocznij od namoczenia owoców. Do niewielkiej miski przełóż 100 g rodzynek sułtańskich i dodaj do nich 50 g suszonej żurawiny. Owoce zalej świeżo zagotowaną wodą i krótko przemieszaj, żeby rozbić ewentualne posklejane grudy. Odstaw je do namoczenia, pod przykryciem, na około 30 minut. Po upływie tego czasu przełóż owoce na drobne sitko i odstaw na kolejne 15 minut, do odsączenia z nadmiaru płynu.

2

W międzyczasie zajmuje się resztą składników. Rozkrusz 500 g ciasta do konsystencji w miarę drobnych okruchów. Jakiego ciasta użyć? Takiego jakie macie pod ręką. Sprawdzą się wszelkie zakalce, biszkopty, babki, ale też herbatniki czy suche ciastka. Ważne tylko, żeby były to rzeczy bez kremów. Twój wybór wpłynie na konsystencję gotowych ciastek – z herbatników wyjdą inne bajaderki niż, na przykład, z odciętej górki biszkoptu.

3

Do średniej wielkości rondelka wlej 60 ml mleka. Następnie dodaj do niego 50 g masła, taką samą ilość drobnego, białego cukru i 30 g ciemnego kakao. Zawartość naczynia podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Jeśli używacie bardzo słodkich ciast lub ciastek, możecie całkowicie pominąć cukier. Podobnie jest w przypadku kakao, jeśli używacie ciast czekoladowych.

4

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość na rozkruszone ciasto. Następnie dodaj 200 g kwaskowej konfitury, 100 g grubo pokrojonych orzechów, odsączone z wody rodzynki i żurawinę, oraz 50 g ciemnego rumu. Jeśli deser mają jeść dzieci, rum można zastąpić aromatem rumowym. Zawartość naczynia krótko wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w cieście i uzyskania konsystencji pozwalającej formowanie bajaderek. Jeśli masa zbyt rzadka, możesz ją zagęścić zmielonymi herbatnikami.

5

Po wymieszaniu wszystkich składników zacznij kształtować bajaderki. Ja to robię tak, że nabieram porcję masy przy pomocy niewielkiej łyżki do lodów, a następnie formuję ją dłońmi w kształt kulki. Łyżka do lodów pozwala nabierać w miarę równe porcje, ale równie dobrze możesz nabierać masę zwykłą łyżką lub skubać ją i odważać sobie równe porcje. Gotowe kulki ułóż na szerokim naczyniu z płaskim dnem i odstaw do lodówki na około 30 minut, do wstępnego zestalenia.

6

Po tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Do średniej wielkości miski przełóż 200 g ciemnej, 72 % czekolady i dodaj do niej 200 g śmietanki kremówki. Naczynie wstaw do mikrofali na około 60-80 sekund. Mniej więcej co 20 sekund wyjmij miseczkę z mikrofali, dokładnie wymieszaj jej zawartość, i ponownie wstaw na kolejne 20 sekund. Powtarzaj te kroki do uzyskania płynnej, jednolitej polewy czekoladowej. Polewę możesz też przygotować polewę w kąpieli wodnej, lub nawet całkowicie ją pominąć.

7

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji udekoruj bajaderki. Każdą schłodzoną kulkę dokładnie obtocz najpierw w polewie czekoladowej i pozbądź się nadmiaru. Następnie przełóż bajaderkę do naczynia z wiórkami kokosowymi i dokładnie pokryj całą powierzchnię. Dla ułatwienia sobie pracy możesz użyć widelców. Przez to, że polewa jest dosyć miękka, bajaderek nie da się od razu wziąć w dłonie, dlatego lepiej jest się czymś wspomóc. Gotowe bajaderki ułóż w jednej warstwie na szerokim naczyniu z płaskim dnem i odstaw do lodówki na około godzinę, do całkowitego zestalenia polewy.

8

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki