Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowa szarlotka z imbirem i cynamonem

Bezglutenowa szarlotka z imbirem i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 2190

Dodano:

Odsłon: 2652

Od jakiegoś czasu nęciło mnie zrobienie jeszcze jakiegoś bezglutenowego ciasta. Choć organizm mój ani nikogo z domowników nie wymaga braku glutenu, ciekawość wzięła górę. Moje poprzednie bezglutenowe ciasto było się naprawdę smaczne, więc spróbowałam raz jeszcze... Ciasto wyszło super i błyskawicznie zniknęło. Jabłkowe nadzienie pachniało na kilometr, a kruche było naprawdę kruche, o wiele bardziej, niż na pszennej mące, jednak po upieczeniu wcale się nie sypało. A tym razem naszło mnie na szarlotkę. Tak przy okazji, bo dawno nie było ;) Przepis na tortownicę 30 cm.

Składniki

  • Kruche:
  • 3,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • śmietana 18 %
  • Nadzienie jabłkowe:
  • jabłka - im więcej tym lepiej (ja miałam 1,5-2kg)
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek naturalnego miodu
  • cynamon
  • Imbir
  • Dodatkowo:
  • cukier puder (można pominąć, ciasto na tym nie ucierpi)
  • świeża melisa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bezglutenowa szarlotka z imbirem i cynamonem

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy margarynę i siekamy nożem z mąką tak, jak przy standardowym kruchym cieście.
    Dodajemy jajka i zagniatamy razem. Na początku strasznie się sypie, ale w miarę zagniatania formuje nam się całkiem zgrabna kula ciasta.
    Gdyby tak się nie działo, dodajemy trochę śmietany i ciasto nam wyjdzie.

  2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
    Ciasto dzielimy na dwie połowy. jedną wylepiamy dno tortownicy, drugą zawijamy w woreczek i chowamy do lodówki.
    Tortownicę wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

  3. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy jabłka, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Prażymy na dużym ogniu.
    Pod koniec dodajemy miód (przynajmniej 0,5 szklanki) i doprawiamy do smaku cynamonem oraz imbirem.

  4. Masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód. Równo rozprowadzamy.

  5. Z pozostałej części ciasta robimy krateczkę. Ostrożnie, bo surowe ciasto łatwo się kruszy, więc trzeba bardzo uważać :)
    Wstawiamy do piekarnika (nadal 180 stopni) i dopiekamy jeszcze około 40 minut. A właściwie do momentu, aż krateczka ładnie się zezłoci - każdy piekarnik piecze w swoim tempie.
    Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Można pominąć cukier puder, jeśli ktoś nie używa cukru.






    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 października 2017 Fajnie wgląda w tą kratkę i nawet jak jest bez glutenu, to na pewno świetnie smakuje :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń