Do góry

Desery Przepis na:

Bezy z kremem o smaku piernika.

Bezy z kremem o smaku piernika.

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2193

Dodano:

Odsłon: 875

Często z pieczenia kruchych ciasteczek czy pączków zostają nam białka, warto je wykorzystać do upieczenia bezików, przynajmniej ja tak robię, nie lubię jak się coś marnuje. Tym razem upiekłam bezy, które nadziałam pysznym kremem o smaku piernika, wiem, że taki deser do ogromna bomba kaloryczne, ale przecież takie desery robimy od czasu do czasu. Jeśli macie ochotę na takie bezy z kremem to koniecznie upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :)

Składniki

  • Na bezy:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • Na krem:
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 125 g serka mascarpone
  • cukier do smaku ( 1-2 łyżeczki )
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Dodatkowo:
  • cynamon mielony według uznania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bezy z kremem o smaku piernika.

Przygotowanie

  1. Bezy: Białka ( ja używam zimnych prosto z lodówki ) ubijamy aż będę sztywne, następnie wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie masę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia wyciskamy krążki, a następnie wyciskamy brzegi tworząc takie tunel, które później napełnimy kremem.

  2. Pieczenie: Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.

  3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i przyprawę do piernika, ubijamy do połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

  4. Dekoracja i podanie: Krem wyciskamy do dobrze wystudzonych bez, staramy się na koniec wycisnąć ładną rozetkę, bezy oprószamy mielonym cynamonem i podajemy. Smacznego życzę.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wyjdzie około 16 sztuk.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń