Do góry

Desery Przepis na:

Biały lion

Przepis dnia 2020-01-12
Biały lion

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 1897

Dodano:

Odsłon: 4770

Proponuję Wam pyszne ciasto do świątecznej kawki. Jest wiele wersji, ale ja po przetestowaniu kilku przepisów stworzyłam ten wyjątkowy. Połączenie słodkiego kajmaku, ryżu preparowanego oraz masy budyniowej zwieńczone orzechami. Całość stanowi bombę smakową ;)

Składniki

  • Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej.
  • Składniki na poncz: 1 szklanka wody, 2 łyżeczki cukru, Zapach cytrynowy, Cytryna.
  • Składniki na krem: 2 żółtka, 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 200g masła.
  • Składniki na warstwę z ryżem: 160g ryżu preparowanego, 400g masy kajmakowej.
  • Ponadto: 150g orzeszków ziemnych.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biały lion

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170oC piekarnika i pieczemy ok 340 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty.

  2. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu cytrynowego.

  3. Krem: 1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko się zagotuje dodajemy dokładnie wymieszane mąki i żółtka w 1 szklance mleka. Mieszamy do uzyskania gęstej masy budyniowej. Wystudzić. Masło ucieramy na puszystą masę. Dały czas mieszając partiami dajemy wystudzony budyń.

  4. Ryż: Masę kajmakową przekładamy do garnka, lekko podgrzewamy, aby trochę zmiękła. Dodajemy ryż preparowany, dokładnie mieszamy.

  5. Spód biszkoptu kładziemy na dnie blaszki, nasączyć ponczem. Wykładamy ryż z masą kajmakową, wyrównujemy, wykładamy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu skropionego ponczem. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą. posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 stycznia Coś dla mnie, lwy to uwielbiają ;) Pychotka :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń