Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z kremem i truskawkami

Przepis dnia 2021-06-23
Biszkopt z kremem i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 4726

Dodano:

Odsłon: 8271

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc nie mogłam się oprzeć, żeby przygotować jakieś pyszne ciasto z tymi owocami. Postawiłam na ciasto na jasnym biszkopcie, z budyniem, pianką śmietankową, i truskawkami oblanymi galaretką. Ciasto jest mało pracochłonne, ładnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Polecam.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • Budyń:
  • 1 duży budyń waniliowy na 3/4l mleka
  • 2szkl. mleka (500ml)
  • 3 łyżki cukru
  • 100g masła
  • Pianka śmietankowa:
  • 330ml śmietany 30%
  • 1 śmietan - fix
  • 1 galaretka przeźroczysta
  • Dodatkowo:
  • kilkanaście kakaowych herbatników
  • świeże truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt z kremem i truskawkami

Przygotowanie

  1. Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki. Gdy miały temperaturę pokojową, oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę. Do ubitej piany dosypałam cukier i ubijałam, aż piana zrobiła się błyszcząca. Następnie dodawałam po jednym żółtku i olej i miksowałam do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiałam mąkę i wymieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Biszkopt przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni (ok. 30min.). Po upieczeniu biszkopt wystudziłam. 1,5 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Do gorącego mleka włożyłam masło i mieszałam aż masło się rozpuściło. Gorący budyń wylałam na biszkopt. Na budyniu ułożyłam kakaowe herbatniki. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia. Galaretkę przeźroczystą rozpuściłam w szklance gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną śmietanę przelałam do wysokiej miski. Wsypałam śmietan - fix i na najwyższych obrotach ubiłam śmietanę na sztywną masę. Do ubitej śmietany wlałam zimną galaretkę i wymieszałam rózgą. Masę wylałam na ciastka. Ciasto wstawiłam do lodówki, żeby masa zgęstniała. galaretki truskawkowe rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, odcięłam szypułki. Truskawki kroiłam na pół i połówki układałam na zastygniętej masie. Na truskawki wylałam tężejącą galaretkę. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki do stężenia. Gdy galaretka zastygła, ostrożnie zdjęłam obręcz tortownicy i pokroiłam ciasto na kawałki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń