Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe i szybkie w przygotowaniu pierniczki, które znikają w mig. Mega aromatyczne, pachnące nadchodzącymi świętami. Polecam!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38741
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 401
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 162
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9250
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38741
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 401
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 162
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9250
Składniki
W rondelku umieszczamy masło, miód, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz cukier i zaczynamy wszystko razem podgrzewać. Kiedy zauważymy, że składniki się połączyły, wyłączamy gaz i odstawiamy masę. Powinna wystygnąć i zgęstnieć. Do miski przesiewamy mąkę oraz sodę. W mniejszej miseczce roztrzepujemy jajka. Kiedy masa z przyprawami już przestygła i jest gęstsza, to wlewamy ją do mąki oraz dodajemy jajka. Wszystko razem mieszamy łyżką. Masa wyjdzie dość lepka, ale nie dosypujemy mąki. Kiedy wymieszaliśmy składniki, wkładamy miskę do lodówki na około 2 godziny aby ciasto stężało. Ułatwi to później pracę.
Kiedy ciasto stężało i nie lepi się, wyciągamy je z miski na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy rękoma. Następnie dzielimy na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy, podsypując mąką stolnicę oraz wałek. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 2-3 mm. Następnie wykrawamy pierniczki ulubionymi foremkami.
Wykrojone pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy przez około 7-10 minut w 180 stopniach (góra-dół). Resztki które zostały zbieramy, ponownie ugniatamy, a następnie wałkujemy i wykrawamy pierniki. Tak postępujemy z wszystkimi porcjami ciasta lub część odkładamy do lodówki lub zamrażarki. Jeśli zauważymy, że ciasto zaczyna się coraz bardziej kleić, to odstawiamy je do lodówki aby znowu stężało i później ponownie wałkujemy.
Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce i kiedy wystygną, możemy udekorować lukrem. Kiedy lukier zastygnie, pierniki przekładamy do szczelnego pojemnika lub słoika. Możemy je przechowywać naprawdę długo. To ciasto jest niezniszczalne!