Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe i szybkie w przygotowaniu pierniczki, które znikają w mig. Mega aromatyczne, pachnące nadchodzącymi świętami. Polecam!
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3924
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19889
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3022
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4220
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3924
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19889
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3022
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4220
Składniki
W rondelku umieszczamy masło, miód, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz cukier i zaczynamy wszystko razem podgrzewać. Kiedy zauważymy, że składniki się połączyły, wyłączamy gaz i odstawiamy masę. Powinna wystygnąć i zgęstnieć. Do miski przesiewamy mąkę oraz sodę. W mniejszej miseczce roztrzepujemy jajka. Kiedy masa z przyprawami już przestygła i jest gęstsza, to wlewamy ją do mąki oraz dodajemy jajka. Wszystko razem mieszamy łyżką. Masa wyjdzie dość lepka, ale nie dosypujemy mąki. Kiedy wymieszaliśmy składniki, wkładamy miskę do lodówki na około 2 godziny aby ciasto stężało. Ułatwi to później pracę.
Kiedy ciasto stężało i nie lepi się, wyciągamy je z miski na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy rękoma. Następnie dzielimy na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy, podsypując mąką stolnicę oraz wałek. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 2-3 mm. Następnie wykrawamy pierniczki ulubionymi foremkami.
Wykrojone pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy przez około 7-10 minut w 180 stopniach (góra-dół). Resztki które zostały zbieramy, ponownie ugniatamy, a następnie wałkujemy i wykrawamy pierniki. Tak postępujemy z wszystkimi porcjami ciasta lub część odkładamy do lodówki lub zamrażarki. Jeśli zauważymy, że ciasto zaczyna się coraz bardziej kleić, to odstawiamy je do lodówki aby znowu stężało i później ponownie wałkujemy.
Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce i kiedy wystygną, możemy udekorować lukrem. Kiedy lukier zastygnie, pierniki przekładamy do szczelnego pojemnika lub słoika. Możemy je przechowywać naprawdę długo. To ciasto jest niezniszczalne!