Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brownie, jest nie lada gratką dla wielbicieli ciężkich, wilgotnych ciast. Dodatek lekko słonego masła orzechowego idealnie łączy się z intensywnym smakiem gorzkiej czekolady. Pamiętaj, że aby brownie wyszło idealne, musisz użyć dobrej jakości czekolady, nie powinna ona mieć mniej niż 70% kakao. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak ciasta, możesz dodać 1 łyżeczkę mielonej kawy.
Blaszka o wymiarach 20x20 cm
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 90
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2679
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 721
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 972
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 90
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2679
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 721
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 972
Składniki
Masło wrzuć miski. Gorzką czekoladę przełam na mniejsze kawałki i dodaj do masła. Oba składniki rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Gotowa masa czekoladowa powinna być gładka i błyszcząca.
Do miski z roztopioną czekoladą i masłem wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
Gdy masa będzie chłodna, dodaj pastę waniliową, następnie wbij po jednym jajku na raz, za każdym razem energicznie mieszając do połączenia się składników.
W drugiej misce zmieszaj ze sobą mąkę, kakao i sól. Połącz z mokrymi składnikami.
Gotową masę wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do masła orzechowego dodaj sól morską i za pomoc łyżeczki wykładaj na wierzch ciasta. Wykałaczką zrób wzorki, mieszając delikatnie masę czekoladową z masłem orzechowym.
Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez około 35 minut, do suchego patyczka.
Brownie z masłem orzechowym możesz podawać na zimno lub lekko podgrzane.