Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po pierwsze są bez grama mąki- bezglutenowe. Po drugie z dużą ilością czekolady i kakao .Po trzecie obecność prażonych orzechów nadaje im fajny posmak . Po czwarte was przekona- każdy kęs to uczta dla podniebienia. Te rozpływają się w ustach. Najlepsze według mnie na ciepło z gałką lodów waniliowych. Obiecałam porcję wysłać dla pewnej czekocholiczki :-). Polecam
Rozmiar formy do pieczenia: 23 cm x 33 cm
Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Formę wysmarować masłem, wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia. Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku (ok 15min), pilnując - orzechy powinny się zazłocić, ale nie przypalić. Orzechy delikatnie przełożyć na ściereczkę, zawinąć i pocierać w ten sposób pozbędziemy się skorupki.
W food procesorze zmielić orzechy włoskie, sól, kakao i 1/2 szklanki cukru. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie pienić się i pachnieć- zdjąć z ognia, wsypać pokruszoną czekoladę, mieszać energicznie do momentu rozpuszczeni się czekolady. Przestudzić.
W mikserze ubić jajka z 2 i 1/2 szklankami cukru i kawą (uprzednio rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody). Dodać maślano- czekoladowa masę, orzechowo-kakaową miksturę, miksując połączyć wszystkie składniki. Gotową masę przelać do przygotowanej formy, wsadzić do piekarnika i piec 50 min do momentu aż wierzch zacznie się ładnie błyszczeć i po sadzeniu patyczka zostaną na nim wilgotne okruszki. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i wystudzić.
Podawać na ciepło ( lekko podgrzać w piekarniku lub mikrofali) z lodami lub bitą śmietaną. Pycha:-)
Brownie to absolutna klasyka. Albo się je uwielbia, albo nie znosi. To dlateg...
Odsłon: 6096
Pyszne połączenie moich dwóch ulubionych ciast z orzeźwiającymi wiśniami ...m...
Odsłon: 2421
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 49
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 58
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4368
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 201
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 90
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 49
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 58
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4368
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 201
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 90
Składniki
Rozmiar formy do pieczenia: 23 cm x 33 cm Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Formę wysmarować masłem, wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia. Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku (ok 15min), pilnując - orzechy powinny się zazłocić, ale nie przypalić. Orzechy delikatnie przełożyć na ściereczkę, zawinąć i pocierać w ten sposób pozbędziemy się skorupki.
W food procesorze zmielić orzechy włoskie, sól, kakao i 1/2 szklanki cukru. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie pienić się i pachnieć- zdjąć z ognia, wsypać pokruszoną czekoladę, mieszać energicznie do momentu rozpuszczeni się czekolady. Przestudzić.
W mikserze ubić jajka z 2 i 1/2 szklankami cukru i kawą (uprzednio rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody). Dodać maślano- czekoladowa masę, orzechowo-kakaową miksturę, miksując połączyć wszystkie składniki. Gotową masę przelać do przygotowanej formy, wsadzić do piekarnika i piec 50 min do momentu aż wierzch zacznie się ładnie błyszczeć i po sadzeniu patyczka zostaną na nim wilgotne okruszki. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i wystudzić.
Podawać na ciepło ( lekko podgrzać w piekarniku lub mikrofali) z lodami lub bitą śmietaną. Pycha:-)
Przepisy Desery
Desery
Mój mocno bakaliowy keks
Desery
Krucha szarlotka
Desery
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Desery
Rolada marengowa z bitą śmietaną jagodami i porzeczkami
Mój mocno bakaliowy keks
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 58
Krucha szarlotka
Szybka i krucha szarlotka, każdy może ją upiec.
Odsłon: 165