Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką

Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 1424

Dodano:

Odsłon: 2904

Czekoladowy budyń połączony ze słodkimi brzoskwiniami w cieście idealnie łączy się smakiem

Składniki

  • ciasto:
  • 150 g mąki gryczanej
  • 200 g mąki owsianej
  • 1 jajo
  • 200 g masła miękkiego
  • 100 g słodzika/cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa
  • 2 budynie czekoladowe
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 300 g brzoskwiń
  • +cukier puder na wierzch
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo i słodzik, cukier. Dokładnie mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części (jedna nieco większa, będzie na spód). Mniejszą zawijamy w folie i chowamy do zamrażarki.

  2. Większą część ciasta rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód 20 minut w 180 stopniach.

  3. Brzoskwinie kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Budyń przygotowujemy na mleku, go gorącego wsypujemy galaretkę i mieszamy Jeszcze ciepły wylewamy na podpieczony spód. Wciskamy w budyń brzoskwinie i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Pieczemy całość 30 minut w 180 stopniach. Upieczone posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń