Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiące pierniczki

Chrupiące pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 914

Dodano:

Odsłon: 3382

Pierniczki są chrupiące i nie za słodkie. Gdy zostawimy je w słoiku z kawałkiem jabłka powinny zrobić się miękkie, chociaż ja jestem ogromną fanką maczania ich w herbacie.

Składniki

  • 75g masła
  • 2 jajka
  • 275g mąki
  • 50g miodu
  • 100g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chrupiące pierniczki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową.
    Dodać masło i posiekać w mące. Rozetrzeć palcami aż powstaną „okruchy chleba”.
    W oddzielnym naczyniu jajka zmieszać z miodem.
    Dodać mokre składniki do mąki i wyrobić ciasto. Powinna powstać kula elastycznego ciasta.
    Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Piekarnik nagrzać do 170C.
    Ciasto rozwałkować na ok 3 mm i powycinać pierniczki.
    Piec ok 10-15 minut aż brzegi się zarumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń