Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast tradycyjnych pierniczków polecam pachnące cynamonem i wanilią ciasteczka. Są super chrupiące, a aromat rozchodzący się po kuchni po prostu cudowny! Uwielbiają je zwłaszcza najmłodsi domownicy i bardzo chętnie uczestniczą w ich wykrawaniu i dekorowaniu :)
Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości leczni...
Odsłon: 8652
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 173
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2653
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 106
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17678
Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości leczni...
Odsłon: 8652
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 173
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2653
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 106
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17678
Składniki
Mąkę wraz z sodą i cynamonem przesiać przez sito. Dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz sól. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem wraz z mąką, następnie dodać żółtka, sok z cytryny, jogurt lub śmietanę i ręką szybko wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę.
Następnie połowę ciasta cienko rozwałkować, drugą pozostawić jeszcze w lodówce.
Wykrawać z ciasta za pomocą dowolnych foremek ciastka, układać na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( 190`stopni) na 10-15 minut do zrumienienia.
Dekorować wg. uznania.