Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast tradycyjnych pierniczków polecam pachnące cynamonem i wanilią ciasteczka. Są super chrupiące, a aromat rozchodzący się po kuchni po prostu cudowny! Uwielbiają je zwłaszcza najmłodsi domownicy i bardzo chętnie uczestniczą w ich wykrawaniu i dekorowaniu :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14226
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1647
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16245
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6544
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14226
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1647
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16245
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6544
Składniki
Mąkę wraz z sodą i cynamonem przesiać przez sito. Dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz sól. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem wraz z mąką, następnie dodać żółtka, sok z cytryny, jogurt lub śmietanę i ręką szybko wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę.
Następnie połowę ciasta cienko rozwałkować, drugą pozostawić jeszcze w lodówce.
Wykrawać z ciasta za pomocą dowolnych foremek ciastka, układać na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( 190`stopni) na 10-15 minut do zrumienienia.
Dekorować wg. uznania.