Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka kokosowo-sezamowe

Ciasteczka kokosowo-sezamowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 408 Ocena: 5271

Dodano:

Odsłon: 1804

Fajne, chrupkie, o wyraźnym posmaku kokosa i sezamu. Z podanych proporcji powinno wyjść około trzydziestu ciastek. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 3/4 szkl. sezamu
  • 3/4 szkl. wiórkow kokosowych
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka kokosowo-sezamowe

Przygotowanie

  1. Sezam lekko podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, sezam, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać suche składniki. Dodać jajka, olej, ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Powinno być dość zwarte. Formować kulki, nieco większe od orzechów włoskich. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy, gdyż w czasie pieczenia kulki się rozpłaszczą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 30-35 minut. Ciasteczka powinny być rumiane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń